Zo Slovenska

Opozičná politička: Učitelia v rade školy by mali byť viac chránení

Lepšie chránení by mali byť učitelia, ktorí sa neboja ozvať, myslí si poslankyňa Národnej rady Veronika Remišová.

Ilustračný obrázok k článku Opozičná politička: Učitelia v rade školy by mali byť viac chránení
Zdroj: TASR

V novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve navrhuje Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) zvýšiť ochranu pedagogických zástupcov, ktorí sú členmi v rade školy. A to predĺžením ich výpovednej doby o dva mesiace oproti výpovednej dobe iných zamestnancov.

Parlament sa novelou bude zaoberať na septembrovej schôdzi. Remišová verí, že koalícia si novelu osvojí. Ako opozičná politička plánuje otvárať diskusiu o problémoch v školstve.

PREČÍTAJTE SI: Vyše dvadsať dní prázdnin. Koľko voľna si študenti počas školského roka užijú?

Správa podporí tých, ktorí majú názor

„Táto právna úprava je potrebná k tomu, aby sa učitelia nebáli vyjadrovať svoje kritické názory počas zasadnutia rady školy, keď je tam prítomný ich nadriadený, ktorý by mohol z týchto výstupov a názorov vyvodzovať následky v podobe skončenia pracovného pomeru," vysvetlila Remišová. Poukázala na prípad Ota Žarnaya (OĽaNO-NOVA), ktorý kedysi v rade školy poukázal na plytvanie peňazí v škole a dostal výpoveď.

Obce alebo vyššie územné celky, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, by podľa navrhovaného zákona mali prísť o právo odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy či školského zariadenia. Právo veta im dal zákon z minulého roka. Zmena má podľa Remišovej odpolitizovať voľbu riaditeľa školy, lebo „politika do školy nepatrí“.

PREČÍTAJTE SI: Odzvonilo prázdninám i niektorým predpisom: Žiakov čakajú novinky, školy štrajk

Za kandidátom na riaditeľa by mali byť výsledky

Novela počíta s návratom k stavu, keď zriaďovateľ nemohol odmietnuť kandidáta na riaditeľa. Podľa Remišovej návrhu by mala rada školy predložiť návrh na kandidáta na riaditeľa na základe výsledkov výberového konania zriaďovateľovi. Ten by mal kandidáta vymenovať na päťročné funkčné obdobie v lehote do 30 dní odo dňa predloženia návrhu. Návrh rady školy má byť pre zriaďovateľa záväzný.

Remišová pripomína, že v súčasnosti môže zriaďovateľ dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na post riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania.

„Pri druhom vyslovení nesúhlasu sa vyžaduje schválenie trojpätinovou väčšinou všetkých členov príslušného zastupiteľstva. Podľa mnohých učiteľov sa takouto právnou úpravou vytvára priestor pre korupciu, klientelizmus, rodinkárstvo a politické nominácie riaditeľov,„ uvádza Remišová. Túto tému sa po roku rozhodla opäť riešiť, pretože „táto vec je stále živá“.

PREČÍTAJTE SI: Pripravte sa s nami na ďalší školský rok: Čo nemá chýbať v aktovke prváčika?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM