Rôzne

OPÝTALI SME SA: Chcem dať zbohom okuliarom. Je laserová operácia vhodná pre každého?

Každé oko je totiž jedinečné. A hoci oftalmológia napreduje míľovými krokmi, výber vhodného typu lasera treba dobre zvážiť - s odborníkom.

Ilustračný obrázok k článku OPÝTALI SME SA: Chcem dať zbohom okuliarom. Je laserová operácia vhodná pre každého?
Zdroj: OK Vesely

Laserové zákroky predstavujú efektívny spôsob, ako dať okuliarom zbohom. Dôležité je však počúvať rady skúseného očného lekára a nepodstupovať operáciu za každých okolností.

Laserové lúče sa dnes v očnom lekárstve používajú aj na odstránenie dioptrickej chyby. Najčastejšie ide o korekciu krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti. V oboch prípadoch sa totiž dopadajúce svetelné lúče krížia buď pred sietnicou, alebo za ňou.

"Cieľom laserových operácií je uskutočniť zákrok na rohovke tak, aby sa lúče navzájom krížili v mieste najostrejšieho videnia, teda v žltej škvrne. Laser svojím pôsobením na rohovku spôsobí odparenie veľmi tenkej vrstvy rohovky, vďaka čomu sa mení jej lomivá schopnosť,“ vysvetľuje očný lekár Pavol Veselý z očnej kliniky VESELY.

Plus aj mínus

Najväčší záujem o podstúpenie laserového zákroku eviduje očný lekár Pavol Veselý medzi ľuďmi s mínusovými a plusovými dioptriami.

"V prípade ďalekozrakosti je vhodné absolvovať laserovú operáciu do štyroch dioptrií, pri krátkozrakosti je možné odstrániť až dvanásť dioptrií, avšak optimum je do siedmych až ôsmych. V prípade vyšších dioptrických chýb sa pacientovi odporučia iné, pre vysoké dioptrie vhodnejšie, možnosti korekcie zrakovej vady. Samozrejme, ak to jeho zdravotný stav dovolí,“ upozorňuje oftalmológ.

Laser sa však bežne používa aj pri odstránení ďalších porúch, napríklad astigmatizmu (nepravidelné zakrivenie rohovky). Ten je možné jednoducho odstrániť spoločne s krátkozrakosťou, alebo ďalekozrakosťou.

Zdroj: OK Vesely

Na výbere záleží

Korekciu dioptrickej chyby je možné vykonať vďaka rozličným typom laserov. Odlišujú sa v presnosti korekcie dioptrickej chyby a svojou rýchlosťou. Tým najpoužívanejším je v súčasnosti laser excimerový.

„Pri najdostupnejších, štandardných, formách sa počas zákroku používa akýsi všeobecný matematický algoritmus. Vďaka nemu vieme, že na odstránenie jednej dioptrickej chyby, je potrebné odstrániť určitú hrúbku rohovky. Každé oko je však iné, jedinečné. Preto treba zvoliť individuálny prístup. Len tak docielime čo najpresnejšie odstránenie dioptrickej chyby,“ hovorí Veselý.

Dnes sa z tohto dôvodu využívajú pri zákrokoch diagnostické prístroje, ktoré dokážu vytvoriť jedinečnú digitálnu dioptrickú mapu každého oka. Ide o akýsi odtlačok, ktorý je možné prirovnať k odtlačku prsta.

„Na základe digitálnej mapy dokážeme špecifickú dioptrickú chybu odstrániť čo najpresnejšie a najšetrnejšie,“ vysvetľuje očný lekár.

Po zákroku

Laserová korekcia dioptrickej chyby je rýchly a bezbolestný zákrok. Bezprostredne po ňom môže pacienta trápiť mierny pocit pálenia či rezania. Ako pri každej operácii je však dôležité riadiť sa radami očného lekára.

"Pacient by sa mal vyvarovať plávaniu v bazéne, jazerách alebo v mori. Rovnako aj saunám, zafajčenému a zaprášenému prostrediu, či extrémnym športom, a to po dobu dvoch až troch týždňov po zákroku,“ dodáva na záver Pavol Veselý.

Ilustračné foto, TASR

Operácia oka
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM