Kristína Kožiaková Kultúra

Originálna výstava v Lučenci ide pod kožu: Nie je to hanba?

Niektorými vecami sa radi pochválime, iné sa snažíme radšej nevidieť. Táto výstava v Lučenci ide tak trochu proti prúdu...

Ilustračný obrázok k článku Originálna výstava v Lučenci ide pod kožu: Nie je to hanba?
Zdroj: TASR

Na výstave Chateaux po našom, ktorá je do 30. januára 2016 sprístupnená v galérii Priestor v Lučenci, si návštevníci môžu prezrieť vyše 50 fotografií chátrajúcich slovenských kaštieľov. Ako TASR informoval kurátor výstavy Dávid Koronczi, autorkou fotografií je bratislavská divadelníčka a fotografka Jana Šturdíková, ktorá sa posledné roky v rámci svojej diplomovej práce venovala projektu mapujúcemu tieto historické stavby.

„Zamerala sa prevažne na chátrajúce kaštiele, ktorým hrozí zánik. Výstavu preto nazvala ironicky Chateaux po našom a kaštiele rozdelila do kategórií podľa posledného spôsobu ich využitia, napríklad mäsiarstvo, bar, obchod, škola, ústav a podobne,“ priblížil kurátor. Autorka sa podľa neho týmto spôsobom snaží poukázať na to, ako sa správame k nášmu kultúrnemu dedičstvu.

Ako ďalej spomenul, všetky fotografie kaštieľov boli nasnímané veľmi „sucho“. „Ide vždy o čelné zábery, ako keby pasové fotografie, v ktorých nie je takmer žiadna estetika,“ uviedol s tým, že šlo o zámer.

„Keď návštevník vidí vedľa seba desiatky rovnako vyfotografovaných kaštieľov, tak vtedy získavajú tieto zábery svoju silu,“ dodal.

Obsahu výstavy Chateaux po našom prispôsobili v galérii aj interiér.„Pred ňou sme tu totiž mali inú výstavu, v rámci ktorej sme v interiéri maľovali a bolo tam veľa zásahov do architektúry. Keď sme ju odinštalovali, nechali sme interiér v tomto ‚rozbitom‘ stave, aby sme zvýraznili dojem chátrania,“ vysvetlil Koronczi.

Dodal, že autorka plánuje v budúcnosti svoj projekt doplniť o ďalšie fotografie a vydať ich aj v knižnej forme.„Výstava je však dôležitá na zosumarizovanie jej doterajšej práce a získanie určitého odstupu,“ zakončil.

Môže vás zaujímať:

Vo vzácnom kalendári z regiónu je toho oveľa viac, akoby ste na prvý pohľad čakali: Kde sa dá vidieť ?

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM