Správy Regióny

Ornitológovia s deťmi sčítavali na sídlisku hniezda belorítok, narátali ich 23

Oproti minulému roku stúpol počet zábran a plašidiel. Belorítky sú chránené a poškodenie či zničenie ich hniezda je nezákonné.

Ilustračný obrázok k článku Ornitológovia s deťmi sčítavali na sídlisku hniezda belorítok, narátali ich 23
Zdroj: TASR

Ornitológovia spolu s deťmi sčítavali hniezda belorítok domových na sídlisku v Devínskej Novej Vsi. Tento rok narátali 23 hniezd, čo je rovnaký počet, ako bol vlani. Stúpol však počet zábran a plašidiel. Informoval o tom Michal Noga z Mestských lesov v Bratislave.

Belorítky na sídlisku

Ornitológovia spoločne s deťmi prechádzali sídliskom a do pripravených hárkov s plánmi zakresľovali všetky hniezda. „Ide o nenáročnú aktivitu a mapovanie je jednoduché. Zapisujeme tiež počet rôznych zábran, ktoré ľudia inštalujú do okien, aby belorítky odplašili. Stúpol ich počet, čo je pre nás menej potešujúce,“ povedal Noga.

Pre ornitológov je počet hniezd belorítok meračom ľudskosti a úcty k živým tvorom. „Za každým oknom s belorítkami totiž žije tolerantný a ohľaduplný človek, ktorému neprekáža nečistota pod hniezdom či džavotanie ich mláďat,“ hovorí Noga. Ďalej pripomína, že ak ľudia belorítky za oknami nechcú, mali by na to myslieť skôr, než si postavia hniezdo.

Monitoring belorítok

„Belorítky sú chránené a poškodenie či zničenie ich hniezda je nezákonné. Nebudem argumentovať tým, koľko múch či komárov belorítky pochytajú, pretože chrániť by sme ich mali hlavne preto, lebo sú to krásne živé stvorenia, ktoré sa s nami delia o spoločný životný priestor,“ vysvetlil Noga deťom pri spoločnom mapovaní.

Monitoring belorítok je jednou z úloh realizovaných v rámci rakúsko-slovenského projektu City nature. Na Slovensku sa do jeho aktivít zapájajú Mestské lesy v Bratislave a mimovládna organizácia Daphne – Inštitút aplikovanej ekológie. „Cieľom projektu je uchovať a vytvárať v mestskom prostredí miesta dôležité pre biodiverzitu. Jeho najväčšou aktivitou je navrhnutie nového spôsobu manažmentu lúk v areáli mestských lesov,“ uzatvára Noga.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM