Technológie

Osídľovanie Mesiaca? Podľa bývalej sovietskej kozmonautky to nie je nutné

Bývalá sovietska kozmonautka Svetlana Savická, ktorá v roku 1984 ako prvá žena na svete uskutočnila výstup do voľného vesmíru, si nemyslí, že osídľovanie Mesiaca je potrebné na prieskum tohto prirodzeného satelitu Zeme.

Ilustračný obrázok k článku Osídľovanie Mesiaca? Podľa bývalej sovietskej kozmonautky to nie je nutné
9
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Savická, ktorá je teraz podpredsedníčkou obranného výboru dolnej komory ruského parlamentu, to povedala vo štvrtok pre tlačovú agentúru TASS.

„Nie som si istá, či je potrebná kolonizácia Mesiaca. Z hľadiska obrany to nie je nutné,“ uviedla 70-ročná bývalá kozmonautka a iba druhá žena vo vesmíre vôbec.

Podľa nej by bol let na Mesiac užitočný, „ak by to pomohlo získať viac skúseností v zručnostiach letovej kontroly“. Savická dodala, že ľudstvo by malo pokračovať v prieskume iných planét slnečnej sústavy, akými sú napríklad Mars či Venuša.

Generálny riaditeľ vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin predtým vyhlásil, že ruskí kozmonauti vstúpia na povrch Mesiaca v roku 2030 a následne sa začne výstavba lunárnej základne.

Hlavý konštruktér a prvý zástupca riaditeľa ruskej aerokozmickej technologickej spoločnosti Energija Jevgenij Mikrin vlani na jeseň povedal, že po roku 2030 Rusko plánuje 14-dňovú misiu na Mesiac.

Foto: ilustračné

Mesiac
9
Galéria
Zdroj: Štefan Dlhoš
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM