Zo Slovenska

Oslávte fašiangy v srdci Bratislavy a ochutnajte skvelé zabíjačkové špeciality

Hviezdoslavovo námestie v bratislavskom Starom Meste bude 11. februára rozvoniavať pečenými klobásami, jaternicami i sladkými šiškami.

Ilustračný obrázok k článku Oslávte fašiangy v srdci Bratislavy a ochutnajte skvelé zabíjačkové špeciality
4
Galéria
Zdroj: SKPR Strategies

Počas soboty 11. februára bude v Starom Meste o dobrú náladu postarané. Na Hviezdoslavovom námestí sa uskutočnia tradičné Staromestské fašiangy spojené so zabíjačkou, ľudovou veselicou i sprievodom masiek.

Mestská časť zorganizovala bohatý kultúrny, spoločenský aj gastronomický program. „Fašiangy sú ďalšou tradíciou, ktorú sa nám v minulom roku podarilo v Starom Meste oživiť. Reakcie ľudí boli veľmi pozitívne. Tešili sa najmä rodiny s deťmi, ktoré sa výborne zabavili v karnevalovom sprievode. Staršie ročníky si zase zaspomínali na tradičné prešporské recepty na šišky a fánky,“ hovorí starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Fašiangový sprievod v maskách sa začne v sobotu od 10:30 hod. na Hviezdoslavovom námestí. Od 11:00 do 16:00 hod. v Zichyho paláci budú tvorivé dielne a vystúpenia pre deti. O 14:00 hod Vajnorský okrášľovací spolok priblíži fašiangové zvyky.

Špeciality z mangalice

Už od 8:00 hod. rána po celý deň si na Hviezdoslavovom námestí verejnosť môže vychutnať tradičnú zabíjačku.

Pri tejto príležitosti budú aj majstri mäsiari v reštaurácii Zylinder od 11:00 hod. pripravovať zabíjačkové špeciality. Tento ročník bude unikátny, keďže menu je zostavené z produktov z mangalice. Budú pre vás pripravené špeciality ako paprikovaný bravčový lalok z mangalice s baby cibuľkami, bravčové mozočky, klobásy, jaternice, krvavnice či domácu huspeninu pokvapkanú octom.

Vašej pozornosti by nemala ujsť ani cesnaková tlačenka s údeným kolienkom alebo najrýchlejšie jedlo prastarých mám – chlieb s masťou a cibuľkou. Na svoje si prídu aj milovníci sladkého, pre ktorých budú pripravené fašiangové domáce šišky s marhuľovým džemom.

Oslávte obdobie fašiangov v príjemnej atmosfére reštaurácie Zylinder, kde sa na vlastné oči presvedčíte, ako chutia tradície. Zabavte sa na ľudovej veselici, zapojte sa do sprievodu masiek, ktorí pôjde ulicami Starého mesta až do Zichyho paláca a strávte krásny deň so svojimi blízkymi.

Staromestské fašiangy
4
Galéria
Zdroj: SKPR Strategies
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM