Lucia Lauková Kultúra

Oslavy sviatku svätých Cyrila a Metoda na Slovensku: PREHĽAD podujatí

Pri príležitosti štátneho sviatku svätých Cyrila a Metoda sa 5. júla uskutočnia viaceré podujatia. Pripravili sme ich prehľad.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy sviatku svätých Cyrila a Metoda na Slovensku: PREHĽAD podujatí
Zdroj: TASR

Žilinský kraj

Terchová – Terchová hostí 28. ročník Cyrilometodských dní. V stredu 5. júla o 10.30 h Procesia veriacich na vrch Oravcové-Terchová. O 11.00 sa bude konať na vrchu svätá omša. Od 13.30 h sa presunie program na námestie Andreja Hlinku a o 16-tej je pripravený záverečný galakoncert v kostole sv. Cyrila a Metoda.

Nitriansky kraj

Nitra – v stredu 5. júla Cyrilometodská národná púť v Nitre – od 10.00 h bude Cyrilometodská omša v Nitre na Svätoplukovom námestí v Nitre. Na poľnom oltári ju bude za prítomnosti slovenských katolíckych biskupov celebrovať Mons. Dávid Bartimej Tencer, reykjavický biskup, pôvodom Slovák. Výnimočnosť celej bohoslužby umocní zasvätenie Slovenska Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, tak ako to urobil pred sedemdesiatimi rokmi na Starých Horách vtedajší nitriansky arcibiskup Mons. Karol Kmeťko.

Bratislavský kraj

Bratislava – v stredu 5. júla o 15.30 Celos­lovenské oslavy sviatku svätých Cyrila a Metoda na hrade Devín. V kultúrnom programe vystúpia tanečný a spevácky zbor Umeleckého súboru Lúčnica, recitátorka Ida Rapaičová a herec Jozef Šimonovič. Vstup verejnosti na celoslovenské oslavy na hrad bude od 15.30 do 19.00 h voľný.

Trnavský kraj

Dechtice – v stredu 5. júla od 10.30 h svätá omša v ruinách kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej. O 12.15 h čaká návštevníkov historické divadlo. Dobrovoľníci z projektu Katarínka pripravili na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla tradičný deň otvorených dverí (DOD). Tento rok ide už o sedemnásty ročník, pričom na predchádzajúcom DOD sa zúčastnilo okolo 1300 návštevníkov, turistov a priaznivcov. Program dopoludnia otvorí omša v ruinách kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, návštevníci sa môžu tešiť na divadelné predstavenie, ktoré opisuje dejiny tohto pútnického miesta. Pre rodičov s deťmi sú pripravené rôzne cechy a tvorivé dielne. Paralelne bude po ruinách prebiehať turistické sprevádzanie s historickým výkladom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM