Správy

Osvieženie pri vode padne vhod: V prevádzke je 15 prírodných a 176 umelých kúpalísk

Aj vám sa počas horúcich dní žiada schladenie pri vode? Na Slovensku máme na výber z takmer 200 schválených možností.

Ilustračný obrázok k článku Osvieženie pri vode padne vhod: V prevádzke je 15 prírodných a 176 umelých kúpalísk
Zdroj: TASR

V súčasnosti má povolenie na prevádzku 15 prírodných, 176 umelých kúpalísk a viaceré prírodné vodné plochy s neorganizovanou rekreáciou. Na Slovensku je v prevádzke 574 bazénov. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Na niektorých kúpaliskách bola návštevnosť v 32. týždni priemerná, na iných bola pre pekné počasie vysoká,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zákaz prevádzky pre nevyhovujúcu kvalitu vody vydali Regionálne ústavy verejného zdravotníctva (RÚVZ) na kúpanie „pre neplavecký bazén v rekreačno – športovom areáli Športcentrum EKOMA, pre bazén BT4 a bazén č. 22 (ZAZ divoká rieka) v Thermal parku Bešeňová a pre malú vírivku v Aquathermal Senec“. Zákaz kúpania v bazénoch bude trvať do vykonania nápravy vrátane preukázania vyhovujúcej kvality vody.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR www.uvzsr.sk a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

ÚVZ SR pripravil Dotazník výskytu ochorení súvisiacich s kvalitou vody na kúpanie v Slovenskej republike. V súčasnosti nie sú na národnej úrovni dostupné štatistické údaje o ochoreniach a zdravotných ťažkostiach, ktoré by súviseli s nevyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie na prírodných vodných plochách a kúpaliskách. Do prieskumu sa môžu záujemcovia zapojiť po kliknutí na link, ktorý je uvedený na webovej stránke ÚVZ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM