Rôzne

Osviežte sa lahodnou zmrzlinou: Jej kvalitu prezradí farba, chuť a konzistencia

Horúčavy udreli aj na Slovensko a predajcovia zmrzliny si mädlia ruky. Pozor si treba dať na nekvalitnú zmrzlinu.

Ilustračný obrázok k článku Osviežte sa lahodnou zmrzlinou: Jej kvalitu prezradí farba, chuť a konzistencia
6
Galéria
Zdroj: TASR

Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať farbu zodpovedajúcu použitým surovinám, hladkú, tvárnu konzistenciu bez kryštálikov ľadu a hrudiek a príjemnú chuť, charakterizovanú použitými zložkami. Po konzumácii kontaminovanej zmrzliny sa najčastejšie objavujú tráviace problémy. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Pri nebalenej zmrzline nesmie chýbať informácia o jej zložení, vrátane označenia alergénov a upozornenia na niektoré farbivá, ak sú v zmrzline prítomné.

Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po jej vymrazení.

Po opakovanom zmrazovaní sa v zmrzline môžu vytvoriť kúsky ľadu, ktoré môžu byť nositeľmi mikroorganizmov, pričom niektoré môžu spôsobiť napríklad salmonelu.

Rozoznať zdravotne škodlivú zmrzlinu nie je vždy možné na základe zmyslov. Často sa jej škodlivosť potvrdí až po laboratórnom skúmaní.

Kontaminácia zmrzliny sa najčastejšie prejavuje tráviacimi ťažkosťami, ako sú nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti. Podľa ÚVZ nebola v posledných rokoch na Slovensku zaznamenaná epidémia salmonelózy v súvislosti s konzumáciou nebalenej zmrzliny.

Foto: ilustračné

Zmrzlina
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM