Eliška Šándorová Krimi

Otec, ktorý uniesol vlastné deti, sa podľa súdu polepšil. Andreja Gajdára prepustili na slobodu

Prípad únosu detí, ktorý obletel svet, má po dnešnom rozhodnutí súdu definitívny výsledok. Na slobodu sa dostal Andrej Gajdár, ktorý sa vraj vo výkone trestu polepšil.

Ilustračný obrázok k článku Otec, ktorý uniesol vlastné deti, sa podľa súdu polepšil. Andreja Gajdára prepustili na slobodu
Zdroj: TASR

Neuveriteľné štyri roky hľadala polícia Andreja Gajdára, otca dvoch detí, s ktorými ušiel mimo Slovenska. Minulý rok ho vypátrali a odovzdali polícii reportéri Nového Času.

Okresný súd v Trenčíne na dnešnom verejnom zasadnutí (12. mája) rozhodol o podmienečnom prepustení odsúdeného Andreja Gajdára z výkonu trestu odňatia slobody v prípade únosu jeho dvoch maloletých detí Dominiky a Martina do stredoamerickej Panamy.

Z podmienky sloboda

Prokurátor sa vzdal práva podať sťažnosť, rozhodnutie súdu je teda právoplatné, informoval Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

Krajský súd Bratislava odsúdil 3. decembra minulého roku Andreja Gajdára na dvojročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Podľa záverečného návrhu prokurátorky „obžalovaný zabraňoval matke detí po dobu štyroch rokov styk s deťmi, čo na nich zanechalo psychické následky“.

Odsúdený vykonal viac ako polovicu uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody. Niekoľko mesiacov strávil aj vo väzbe.

Polepšil sa

„Vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a podľa názoru okresného súdu môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Súd určil trojročnú skúšobnú lehotu, počas ktorej bude sledovať správanie podmienečne prepusteného,“ uviedol Tarabus pre TASR.

Andrej Gajdár uniesol svoje deti začiatkom roku 2011. Dňa 2. januára si ich prevzal od matky, pričom sa s ňou dohodol na ich vrátení o tri dni neskôr. To nesplnil a nasledujúci mesiac s nimi odletel do Spojených štátov amerických.

Odtiaľ sa presunul do Hondurasu a v septembri 2011 do Panamy, kde ho v máji minulého roka zadržal Interpol na základe medzinárodného zatykača.

Čítajte aj: Nové skutočnosti: V kauze Panama Papers figurujú adresa a meno z Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM