Lucia Lauková Regióny

Ovocinári sa obávajú nočných MRAZOV: V sadoch rozmiestnili nádoby s parafínom

Rozkvitnuté ovocné stromy sa pestovatelia snažia uchrániť pred hroziacimi nízkymi teplotami. V sadoch roznášajú protimrazové sviece.

Ilustračný obrázok k článku Ovocinári sa obávajú nočných MRAZOV: V sadoch rozmiestnili nádoby s parafínom
3
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Drozd

V mnohých slovenských sadoch už koncom februára začali kvitnúť ovocné stromy. Medzi prvými zakvitli marhule. Nízke nočné teploty však môžu ešte týmto stromom ublížiť.

Ochladí sa

Podľa SHMÚ sa môžu prvé mrazy objaviť už v najbližších dňoch. Chladnejší vzduch k nám začne prúdiť už v stredu 6. marca. „7.3. sa toto prúdenie ešte viacej vystupňuje,“ upozorňujú meteorológovia.

„V hladine 850 hPa (približne 1500 m n.m.) sa podľa ENS predpovede od modelu ECMWF postupne nad Bardejovom ochladí na úroveň približne –5 a nad Hurbanovom na úroveň približne –3°C. Ochladenie v tejto hladine nebude vzhľadom na daný dátum veľmi silné, ale keďže následne najmä v noci na 8.3. (noc na piatok) takmer všade v suchom vzduchu pri zväčša jasnej alebo takmer jasnej oblohe zoslabne vietor, treba očakávať aj v nížinách nad ránom pokles teploty vzduchu pod 0°C,“ dodáva SHMÚ.

Prečítajte si tiež

Najchladnejšia noc na väčšej ploche bude podľa SHMÚ pravdepodobne noc na piatok 8.marca.

„Podľa Modelu ECMWF vtedy teplota vzduchu vo výške 2 m nad povrchom poklesne (vrátane nížin na juhozápade) zväčša na –1 až 6°C, v údoliach lokálne až na úroveň do –9°C. Mráz nad ránom v nížinách očakávame miestami aj v noci na štvtok (na 7.3,) a tiež aj v noci na sobotu (na 9.3.). V predpovedi je ešte stále určitá miera neistoty, ale tá sa už s približujúcim dátumom (7.3. a 8.3.) postupne zmenšuje,“ dodáva SHMÚ.

Ovocinári sa pripravujú

Predísť sa prípadným škodám snažia aj ovocinári na juhu Slovenska. Z obavy pred možnými mrazmi začali v sadoch v obci Dulovce v okrese Komárno roznášať plechové nádoby s parafínom. Tie by mali stromy v sade ochrániť pred nižšími teplotami.

Slnečné počasie priskoro prebudilo aj marhuľové sady v okrese Nitra. "Všetko je tento rok akési uponáhľané, tak sa snažíme držať krok. V sade sa usilovne pracuje, striháme, mulčujeme, opravujeme. A usilovne aj rozmýšľame, ako zachrániť budúce ovocie pred jarnými mrazmi,“ zamýšľajú sa pestovatelia z Cabaj-Čápora.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Ovocinári sa obávajú nočných MRAZOV: V sadoch rozmiestnili nádoby s parafínom
3
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Drozd
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM