Regióny

Ožil rušeň, ktorý si zahral po boku slávneho Georga Clooneyho

Dieselový rušeň Sergej, ktorý sa pred 20 rokmi predstavil vo filme Stevena Spielberga Peacemaker, cez víkend slávnostne ožil.

Ilustračný obrázok k článku Ožil rušeň, ktorý si zahral po boku slávneho Georga Clooneyho
Zdroj: internet

Podľa slov podpredsedu Podvihorlatského železničného spolku (PŽS) Dominika Drevického pochádza rušeň Sergej zo zbierok múzejno-dokumentačného centra v Bratislave. „Do Humenného prišiel približne pred rokom. Vtedy to bola v podstate kopa šrotu na koľajniciach, ktorá bola ťahaná, pretože nebola schopná sa pohybovať vlastnou silou,“ uviedol s tým, že po niekoľkých mesiacoch intenzívnej prípravy ho mohli opäť naštartovať.

Vo filme bol natretý nazeleno, ale táto farba nebola vtedy oficiálnou na železniciach, preto ho po natáčaní opäť premaľovali načerveno. „Jeho výkon je 2000 koní,“ vysvetlil Drevický. V regióne boli tieto rušne známe tým, že ich nasadzovali na ťažké nákladné vlaky, ktoré vozili tovar a materiál na výstavbu vodnej nádrže. „Kedysi sa o nich hovorilo, že postavili Starinu,“ dodal.

PREČÍTAJTE SI: Kotlebovci tvrdia, že sú VIP klienti železníc. Od jesene obsadia ďalšie trasy

Slávnosť

Slávnostné naštartovanie Sergeja i jeho krst sa uskutočnil v rámci štvrtého ročníka Dňa železnice v Humennom, na ktorom organizátori predstavujú verejnosti to najlepšie z histórie, ale aj to najmodernejšie, čo železnica na východnom Slovensku ponúka.

„Počas dnešného dňa mohli ľudia zažiť jazdu parným vlakom na trase z Humenného do Stakčína a naspäť a zároveň sme trošku histórie vrátili na koľaje z Humenného do Medzilaboriec a naspäť, kde premával historický motorový vlak s drevenými lavicami a pieckou vo vnútri,“ konkretizoval podpredseda PŽS.

Deti si zas mohli vyskúšať jazdu na špeciálnom rušni na baterky, pripravený bol aj vláčik na kolesách, ktorý ich odviezol z depa až na námestie k fontáne lásky a späť.*** „Ten nám priviezli naši priatelia z Poľska spolu s Porsche, ktoré je upravené tak, aby premávalo na koľajnici,“*** vysvetlil Drevický.

PREČÍTAJTE SI: KURIOZITA DŇA: Fantázia, ktorá rozosmeje. Aj takto môže vyzerať náš bežný život

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM