Lucia Lauková Regióny

Označujú ju ako slovenská Pisa: Ivanka pri Nitre chystá novinky

Dedina pri Nitre, ktorá je už niekoľko rokov označovaná ako slovenská Pisa, zaznamenáva v poslednom období veľký záujem o bývanie. Chystá novinky.

Ilustračný obrázok k článku Označujú ju ako slovenská Pisa: Ivanka pri Nitre chystá novinky
Zdroj: TASR

Obec Ivanka pri Nitre zaznamenáva v posledných rokoch obrovský záujem o bývanie v obci. Dôvodom je blízka vzdialenosť od Nitry a zároveň nižšie ceny nehnuteľností v porovnaní s krajským mestom. „Záujem o bývanie v našej obci je obrovský. V súčasnosti máme 2825 občanov. Očakávame, že v priebehu dvoch až troch rokov nám opäť pribudne značný počet nových obyvateľov," povedala starostka Jana Maršálková.

Obnova parku aj hrobky

Napriek tomu, že prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1400, na jej bohatú históriu nezostala v Ivanke pri Nitre takmer žiadna spomienka. Obec by chcela v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s Maďarskom zrekonštruovať hrobku svojho najvýznamnejšieho obyvateľa Viliama Tótha. Revitalizácia čaká aj historický park pri kaštieli. Má takmer dvojhektárovú rozlohu a nachádzajú sa v ňom vzácne dreviny, ktoré vysadili pôvodní majitelia kaštieľa, Markhotovci. „Chceli by sme v ňom vytvoriť chýbajúce centrum, kde by sa sústredil spoločenský život v obci," povedala sociálna pracovníčka obecného úradu Martina Pňačeková.

Šikmá veža?

Obec je už niekoľko rokov označovaná ako slovenská Pisa. Toto pomenovanie získala vďaka veži na Kostole svätého Martina, ktorá sa podľa viacerých zdrojov odkláňa od osi dopredu o 151 centimetrov. Miestny farár Stanislav Kaššovic však označil túto informáciu za zavádzajúcu. „V roku 2007 sa uskutočnilo kontrolné zameranie zvislosti veže. To potvrdilo, že vo výške 20,5 metra predstavuje náklon veže od zvislej osi 310 milimetrov, čo je voľným okom neviditeľná odchýlka," vyvracia informácie o údajne najšikmejšej veži na Slovensku Kaššovic.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM