Zo zahraničia

Ozval sa prvý veľký ruský podnik: Ropný gigant Lukoil sa vyslovil proti invázii Moskvy

Ruský ropný gigant Lukoil vo štvrtok vyzval na okamžité zastavenie bojov na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Ozval sa prvý veľký ruský podnik: Ropný gigant Lukoil sa vyslovil proti invázii Moskvy
Zdroj: TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o jednu z prvých veľkých ruských firiem, ktorá sa vyslovila proti invázii Moskvy. Správu neskôr priniesla aj agentúra Reuters.

Predstavenstvo spoločnosti „vyjadrilo znepokojenie nad prebiehajúcimi tragickými udalosťami na Ukrajine a úprimnú sústrasť všetkým, ktorých táto tragédia zasiahla“, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

„Sme za okamžité zastavenie ozbrojeného konfliktu a plne podporujeme jeho vyriešenie prostredníctvom diplomatických prostriedkov,“ uvádza sa ďalej v texte.

Ozval sa prvý podnik

AFP v tejto súvislosti pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin podnikol inváziu na Ukrajinu napriek varovaniam Západu, že sankcie ochromia ruskú ekonomiku.

Ekonomické opatrenia západných krajín už spôsobili prepad ruského rubľa a zatvorenie moskovskej burzy na niekoľko dní, pričom krajina je zrejme na pokraji najhoršej hospodárskej krízy za uplynulé desaťročia.

„Prominentní ruskí podnikatelia mimo krajiny vyjadrujú znepokojenie nad ekonomickými dôsledkami invázie, ale vyhlásenie Lukoilu patrí medzi prvé takéto vyhlásenia od veľkej spoločnosti doma,“ píše AFP.

Lukoil vo vyhlásení uviedol, že bude pokračovať vo svojom úsilí „poskytovať spoľahlivé dodávky energie spotrebiteľom na celom svete“ a že „je odhodlaný posilniť mier, medzinárodné vzťahy a humanitárne väzby“.

Deripaska vyzval na ukončenie vojny

Ruský oligarcha Oleg Deripaska, ktorý má blízko ku Kremľu a na ktorého Západ uvalil sankcie, vyzval vo štvrtok na ukončenie vojny na Ukrajine. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

„Mier je veľmi dôležitý!“ napísal multimiliardár na sociálnej sieti Telegram. Podľa neho bolo „šialené“ stále odkladať rokovania o mieri.

Deripaska, známy svojimi dobrými vzťahmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, zároveň varoval pred jadrovou hrozbou z Ukrajiny, ktorá má na svojom území ešte 15 jadrových blokov a tri sklady palivových tyčí – nevynímajúc jadrovú elektráreň v Černobyli, ktorá bola poškodená v roku 1986.

Deripaska varoval pred veľkým nebezpečenstvom pre Rusko, Ukrajinu a Európu v prípade jadrového incidentu v regióne, čo by malo podľa neho následky na najbližších 200 rokov.

Ako informovala v stredu agentúra Reuters, Washington uvalil v roku 2018 sankcie na Olega Deripasku a ďalších vplyvných Rusov pre ich väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina po údajnom ovplyvňovaní amerických prezidentských volieb v roku 2018, ktoré Moskva popiera.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM