Zo Slovenska

P. Kmec: Matovičove infantilné statusy a trapasy narušili našu zahraničnú politiku

Správanie sa súčasnej vlády ide proti zahranično-politickým a bezpečnostným záujmom krajiny.

Ilustračný obrázok k článku P. Kmec: Matovičove infantilné statusy a trapasy narušili našu zahraničnú politiku
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa musel viac venovať vysvetľovaniu premiérových diplomatických prešľapov ako vedeniu aktívnej zahraničnej politiky. Uviedol to v hodnotení roku ministra zahraničných vecí poslanec a člen mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Kmec (na fotografii vľavo vedľa Petra Pellegriniho).

Matovičove trapasy

Súčasná koalícia podľa neho rýchlo premrhala vysoký zahraničný kredit krajiny. „Najslabším prvkom výkonu zahraničnej politiky je predseda vlády. Jeho diplomatické prechmaty sa posunuli od infantilných a neškodných statusov do polohy narúšania zahranično-politického konsenzu a oslabovania bezpečnostných záujmov Slovenska. Minister Korčok a jeho tím sa tak viac venujú vysvetľovaniu Matovičových trapasov namiesto výkonu aktívnej zahraničnej politiky,“ zhodnotil Kmec.

Pripomenul, že vláda prispela k rozdeleniu spoločnosti. „Zahraničná politika je taká silná, aká je silná a stabilná domáca politika,“ uviedol Kmec.

V priebehu roka pôsobenia Korčoka boli prijaté dva zásadné zahranično-politické dokumenty – programové vyhlásenie vlády a bezpečnostná stratégia. Podľa Kmeca sú v rozpore. Bezpečnostná stratégia na rozdiel od programového vyhlásenia odsúva Vyšehradskú štvorku na okraj záujmu.

„Ak nebudeme susedov viac rešpektovať, ich politiku, môže sa stať, že nás začnú obchádzať a vynechávať z vyšehradskej spolupráce,“ upozornil Kmec.

Diplomatické úlety

Nepochopiteľný konflikt vypukol podľa poslanca aj okolo dovozu ruskej vakcíny Sputnik V. Problémom bolo, že sa do citlivej témy začala vnášať geopolitika.

„Diplomatické úlety Matoviča smerom k Európskej liekovej agentúre (EMA) viedli k ďalšej eskalácii napätých vzťahov a vytváraniu nových nepriateľov. Protestná nóta z Ukrajiny po vyjadreniach premiéra bola len čerešničkou na torte hanby voči Slovensku,“ poukázal Kmec.

Nebezpečnú hru rozohrala podľa Kmeca koalícia v slovensko-maďarských vzťahoch, ktorú vyvolal spor pri novelizácii zákona o dvojakom občianstve. „Obávam sa, že pokračovanie tejto vlády môže ohrozovať základné zahranično-politické a bezpečnostné záujmy Slovenska,“ zhodnotil Kmec.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM