Správy Správy

Pacientku s podozrením na vírus Zika prepustili z prešovskej nemocnice

Pacientku s podozrením na vírus Zika, ktorú hospitalizovali v prešovskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v stredu, dnes predpoludním prepustili do ambulantnej starostlivosti. Je v dobrom klinickom stave.

Ilustračný obrázok k článku Pacientku s podozrením na vírus Zika prepustili z prešovskej nemocnice
Zdroj: TASR

Informovala o tom primárka Oddelenia infektológie Nataša Špiláková, ktorá pacientku mala na oddelení. Výsledky z referenčného laboratória v Nemecku, kam poslali vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika, nemocnica ešte nemá.

„Výsledky z Hamburgu stále nie sú k dispozícii. Môže sa pohybovať na verejnosti. Žiadny problém, nič jej nehrozí. Bola poučená o epidemiologickom režime. Odišla s inštrukciami, ktoré zabraňujú tomu, aby sa vírus šíril. Nemá žiadne režimové obmedzenie, čo sa týka stravy. Nesmie darovať krv a bola poučená aj ohľadom ďalších okolností,“ uviedla primárka. Doporučenia pri sexuálnom styku sa týkajú pri tomto ochorení mužov, nie žien, konkretizovala Špiláková. Pacientka nie je tehotná.

Mladá žena strávila mesiac v Južnej Amerike, kde sa pohybovala aj v džungli. Potvrdila, že ju tam poštípali komáre. Pacientka prišla s príznakmi únavy, slabosti, mala na tvári vyrážky a pociťovala bolesti kĺbov. Bola stabilizovaná, ochorenie malo ľahší priebeh. Bolesti v priebehu dvoch dní ustúpili.

„Klinický stav sa úplne upravil. Odišla domov. Nie je predpoklad, aby sa jej stav zhoršil, aj keby prišlo pozitívne stanovisko z Hamburgu. Ďalšie kroky spadajú do kompetencie Úradu verejného zdravotníctva,“ doplnila primárka.

Aj v prípade, že by sa prítomnosť vírusu Zika potvrdila, pacientka ho už prekonala. Navyše jej organizmus by si mal vytvoriť proti nemu imunitu. Vyplýva to z dostupných údajov, ktoré nemocnica má k dispozícii v súvislosti s týmto vírusom.

Výsledky z Hamburgu nemocnica očakáva v najbližších dňoch. Na Oddelení infektológie nemuseli prijať žiadne mimoriadne opatrenia. Išlo o štandardný postup, aký v práci s infekčnými pacientmi používajú stále, konštatovala Špiláková. Pacientka si neželá žiadnu medializáciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM