Martin Sýkora Krimi

Pád z tatranského hrebeňa do doliny: Dolámanú turistku ratoval vrtuľník!

Horská záchranná služba (HZS) pomáhala v nedeľu (4.11.) maďarskej horolezkyni vo Vysokých Tatrách, ktorá spadla z hrebeňa Litvorového štítu smerom do Kačacej doliny.

Ilustračný obrázok k článku Pád z tatranského hrebeňa do doliny: Dolámanú turistku ratoval vrtuľník!
Zdroj: TASR

Ako na svojej webovej stránke informuje HZS, žena si po páde niekoľko desiatok metrov podľa dostupných informácií vážne poranila hlavu, nohy a zranenia utrpela aj na rukách. O súčinnosť požiadali aj posádku leteckých záchranárov, ktorá na palubu vzala horského záchranára a spoločne leteli na miesto nehody. Pre silný vietor sa však vrtuľník k zranenej nemohol priblížiť, horského záchranára preto vysadil na hrebeni, kde neskôr postupne vyložil aj ďalších piatich záchranárov s potrebným materiálom.

„K zranenej 52-ročnej žene postupovali v exponovanom teréne. Poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť, medikamentóznu liečbu a za pomoci lanovej techniky ju vytiahli na hrebeň,“ uviedla sa na stránke s tým, že poveternostné podmienky leteckým záchranárom ani teraz nedovolili evakuáciu za pomoci vrtuľníka.

„Záchranári HZS preto začali mimoriadne náročný transport smerom do Velickej doliny. Zo Starého Smokovca im odišla na pomoc druhá skupina záchranárov. Počas transportu používali rôzne lanové techniky, v náročných podmienkach a tme vykonali spust so zranenou horolezkyňou v dĺžke takmer 300 metrov,“ opísala HZS s tým, že spod steny ju transportovali náročným sutinovým terénom k chodníku a následne k Sliezskemu domu, kde ju vo vážnom stave odovzdali privolanej posádke rýchlej lekárskej pomoci na prevoz do nemocnice. Záchranná akcia trvala od obedňajších hodín do 23:00 hod., kedy sa horskí záchranári vrátili na základňu. „Celkovo sa na nej zúčastnilo 15 profesionálnych a päť dobrovoľných záchranárov HZS z Oblastných stredísk Vysoké Tatry a Slovenský raj,“ informuje web.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM