Lucia Lauková Správy

Pálenie porastov škodí prírode a je protizákonné: Hrozí zaň mastná pokuta

Zbavovanie sa suchej trávy vypaľovaním je protizákonné a môžete zaň dostať pokutu. Oheň ohrozuje prírodu aj živočíchy.

Ilustračný obrázok k článku Pálenie porastov škodí prírode a je protizákonné: Hrozí zaň mastná pokuta
Zdroj: TASR

Pri jarnej údržbe pozemku sa niektorí ľudia rozhodnú zbaviť suchej trávy vypaľovaním. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR však na svojej stránke upozorňuje, že takéto konanie je protizákonné a navyše škodí prírode. Podľa údajov Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Brezne je práve vypaľovanie porastov a zakladanie ohňov v prírode najčastejšou príčinou vzniku požiarov v prírodnom prostredí.

Horia aj domovy živočíchov

„V plameňoch horia tráva, kríky, stromy a teda aj domovy živočíchov, hniezda vtákov s vajíčkami alebo mláďatkami. Plamene sa rýchlo šíria a nachádzajú v nich smrť jašterice, hady, ježe a častokrát aj takí bežci ako zajace a srnky,“ opisujú na stránke ŠOP ochranári zo Správy Národného parku Nízke Tatry.

Nebezpečný je aj dym

Okrem toho sa pri požiari ničia vývojové štádiá hmyzu pod povrchom pôdy a korene plytko koreniacich rastlín. Zničením drobných živočíchov prichádzajú o potravu aj väčšie zvieratá. Nebezpečný je aj dym. „Udusením nachádza smrť veľké množstvo živočíchov a prirodzenou súčasťou dymu sú škodlivé a zdraviu nebezpečné plyny,“ upozorňuje ŠOP.

Hrozí pokuta

Za založenie požiaru hrozí fyzickým osobám pokuta do výšky 331 eur, právnickým až do 16 596 eur. Keď požiar spôsobí veľkú škodu, občanom, ktorí ho založili, hrozí trestné stíhanie. Zakázané je aj spaľovať odpad zo záhrad a polí (lístie, tráva, konáre, zvyšky úrody, iný bioodpad). Porušenie tohto zákona môže občana stáť 166 eur, právnickú osobu 16 596 eur.

Odpadu sa podľa ochranárov dá jednoducho zbaviť legálnym spôsobom – kompostovaním v súkromnom alebo obecnom kompostovisku, prípadne vhodením do kontajnera určeného na zber biologického odpadu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM