Jakub Forgács Rôzne

Pancierový vlak je v Bystrici len pár dní a už sa odohral vandalský útok: Vulgárne nápisy z maziva!

Drzosť niektorých ľudí nepozná hraníc! Najnovšiu atrakciu v areáli Múzea SNP, pancierový vlak Štefánik, priviezli pod Urpín iba pred pár dňami. Nanešťastie, neunikol vandalskému ataku.

Ilustračný obrázok k článku Pancierový vlak je v Bystrici len pár dní a už sa odohral vandalský útok: Vulgárne nápisy z maziva!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Tankový a delový vozeň pancierového vlaku Štefánik, ako aj nákladné vozne z projektu Vagón, v akých prebiehali deportácie do koncentračných táborov, zakotvili v areáli Múzea SNP iba v sobotu 2. mája. Iba dva dni na to si však zamestnanci múzea postrehli, že s vlakom nie je všetko v poriadku.

„V pondelok ráno sme si všimli, že na guľometnom vozni pancierového vlaku Štefánik boli vulgárne nápisy, urobené mazivom z kolies vlaku,“ povedal pre Bystrica 24 riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, podľa ktorého boli nápisy vo výške, ako vandal či vandali dočiahli. "Keďže to bolo urobené olejom, išlo to dole veľmi jednoducho, našťastie. Moji zamestnanci nápisy odstránili, pokračoval Mičev.

Ako sme sa dozvedeli, nebolo to prvýkrát, čo vandali vyčíňali v areáli Múzea SNP. „Urobili sme na schodisku zábradlie, ktoré bolo osvetlené po celej dĺžke a už má len poslednú žiarivku. Všetky ostatné sú vybraté, ukradnuté. Skončili sme fontánu, nasypali nám do dýzy piesok, nefunguje,“ vymenoval Mičev, ktorý spomenul tiež to, že im ukradli aj smetné koše, ktoré sú nepoužiteľné, pretože sú také atypické, oblé na spodku a nedajú sa nikde postaviť, takže ich pravdepodobne niekde zahodili.

„Plánujeme inštaláciu kamerového systému, ale to figu pomôže, lebo to nezabráni ľuďom, ktorí sú potužení alkoholom a chcú kamarátom ukázať, akí sú frajeri. 24-hodinovú službu tam nemám ako mať, lebo na to nie sú financie,“ spomenul.

„Mám zámer, ale či sa ho podarí zrealizovať, to všetko závisí na financiách. Chceli by sme exponáty prekryť, aby neboli prístupné verejnosti v noci a v čase, keď tam nie je dozor,“ povedal Mičev so slovami, že je to nevyhnutné, pretože ak tie exponáty budú vonku, tak podľa jeho slov o 20 rokov pozametajú hrdzu a vyhodia ich niekde do kýbla. Sú totiž prehnité, tečie do nich a hrdzavejú.

Čítajte tiež:

Ružový Partizán opäť púta pozornosť: Kamery zachytili čosi nevídané, polícia zasahovala okamžite

Vandalské vyčíňanie pri železničnej stanici: Takýto je odhad, koľko vyjde čistenie sochy partizána!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM