han Magazín Cestovanie

PANIKA v Chorvátsku pred letnou sezónou: ŠÍRI sa infekčná choroba, ohrozuje hlavne deti!

Plné ambulancie, prevažne zdravých detí! Také správy prinášajú médiá v Chorvátsku po tom, čo sa v krajine znovu objavilo vírusové ochorenie známe pod názvom Piata choroba.

Ilustračný obrázok k článku PANIKA v Chorvátsku pred letnou sezónou: ŠÍRI sa infekčná choroba, ohrozuje hlavne deti!
Zdroj: www.pexels.com

O nepríjemnostiach informuje aj portál dnevnik.hr. „Nazýva sa to choroba začervenaných líc. Toto vírusové ochorenie zaplnilo detské ambulancie. Hovorí sa jej aj piata choroba, trápi škôlky a školy,“ uvádza chorvátsky portál.

Pozor na vyrážky

Ako sa ďalej píše na webe dnevnik.hr, ohrozené sú najmä deti. Všetko to začína vyrážkou a zvýšenou teplotou. Ďalšími príznakmi sú únava, nechutenstvo a bolesti kĺbov. Najčastejšie sú touto chorobou zasiahnuté deti. Ale ohrozené sú aj ženy s oslabenou imunitou, či tehotné ženy.

Doktori v Chorvátsku zaznamenali výrazný nárast tejto choroby a tvrdia, že najčastejšie do ambulancie prichádzajú zdravé deti. Podľa nich sa tento druh ochorenia vyskytuje približne každých 3 až 5 rokov. Dieťa či človek získa proti chorobe imunitu tým, že ju prekoná.

Ako na záver dodal portál dnevnik.hr, ide o mierne vírusové ochorenie, ale po období koronavírusu sa už každý má pred hocijakým iným infekčným ochorením na pozore.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM