Zo zahraničia

Pellegrini bol vo Vatikáne: Príde pápež na Slovensko?, VIDEO

Pápež František vo Vatikáne prijal Petra Pellegriniho. Slovenský premiér mu na audiencii odovzdal dary zo Slovenska.

Zdroj: Dnes24.sk

Pápež František v pondelok prijal slovenského premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) s delegáciou počas oficiálnej návštevy Svätej stolice.

Slovenský premiér mu v priebehu audiencie odovzdal dary zo Slovenska -
vyrezávaný betlehem z Oravy a sklenený kríž zobrazujúci Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska.

Pápež má veľkú charizmu

Stretnutie s pápežom zanechá v človeku veľké dojmy, ide z neho veľká energia a charizma, uviedol po stretnutí s pápežom Františkom. Stretnutie sa z plánovaných 15 minút nakoniec predĺžilo na takmer 40 minút.

„Ja si to môžem len nesmierne vážiť, že ak som tak zaujal alebo zapôsobil na Svätého Otca, že mi venoval toľko svojho vzácneho času. Je to pre mňa obrovská pocta, ktorej sa mi dostalo,“ priznal sa premiér.

Neísť po povrchu

„Vôbec sme sa nevenovali nejakým diplomatickým frázam. Bavili sme sa veľmi ľudsky, otvorene o rôznych veciach. Dotkli sme sa potreby pestovať medzigeneračnú solidaritu, aby mladí pomáhali starším, ale naopak aj starší pomáhali mladým v týchto časoch. Aby sme ako verejne činné osoby nerezignovali. Treba povzbudzovať národy a vychovávať spoločnosť. Nesmieme skĺznuť, ísť len po povrchu a prispôsobovať sa nálade v spoločnosti, ale niekedy treba spoločnosti povedať, aj čo sa jej nepáči a nehľadieť len na svoju popularitu, ale brániť hodnoty a tradície,“ priblížil premiér témy rozhovoru.

Pozvanie na Slovensko

Stretnutie s pápežom zhodnotil ako veľmi obohacujúce.

„A veľmi sa teším, že na záver odkázal, že pozdravuje veľmi úprimne všetkých ľudí žijúcich na Slovensku, že na nich myslí. Veľmi oceňuje, ako sa naozaj snažíme udržiavať kresťanské hodnoty a tradície,“ dodal Pellegrini.

Pápeža zároveň pozval na Slovensko.

„Tlmočil som mu, že by si Slováci veľmi želali, keby mohli byť svedkami ďalšej apoštolskej návštevy Svätého Otca na Slovensku, lebo nám je to blízke. No uvidíme, čo život prinesie. Zároveň som toto pozvanie tlmočil aj štátnemu sekretárovi (Pietrovi Parolinovi),“ do­dal.

Malé krajiny sú dôležité

Pápež sa podľa premiéra nevyjadril, či Slovensko navštívi. Uviedol však, že veľmi rád chodí do malých krajín a dáva tak najavo, že sú preňho dôležité.

Pellegrini k tomu dodal, pápež František veľmi dobre vie, kde je Slovensko a pozdravuje všetkých. „Želá im všetko najlepšie, krásne sviatky a posiela Božie požehnanie,“ uviedol.

Stretnutie s Parolinom

Premiér sa po audiencii u pápeža stretol o štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom.

Z Ríma Peter Pellegrini odletí do USA, kde ho čaká okrem otvorenia Generálneho konzulátu SR v New Yorku aj rokovanie s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Základná zmluva má 19 rokov

Dosiaľ posledným slovenským premiérom, ktorého prijal pápež, bol Mikuláš Dzurinda u Jána Pavla II. v novembri 2000.

S vatikánskym štátnym sekretárom Angelom Sodanom vtedy podpísali základnú zmluvu medzi SR a Svätou stolicou.

Vatikán: Premiér Pellegrini u pápeža Františka
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM