Zo zahraničia

Pápež: Návšteva Kyjeva alebo Moskvy visí vo vzduchu! Je v kontakte so Zelenským a Putinom

Hlava katolíckej cirkvi zároveň prezradila, že cesta dialógu medzi Kyjevom a Moskvou je „náročná“.

Ilustračný obrázok k článku Pápež: Návšteva Kyjeva alebo Moskvy visí vo vzduchu! Je v kontakte so Zelenským a Putinom
Zdroj: TASR/AP

Pápež František v pondelok oznámil, že zatiaľ nemôže vycestovať na zamýšľanú návštevu Kyjeva a Moskvy, pretože mu to neodporučil jeho lekár. Pápež už viackrát vyjadril túžbu vycestovať do týchto metropol v snahe dopomôcť k nastoleniu mieru medzi Ruskom a Ukrajinou.

Sú v kontakte

„Návšteva (Kyjeva alebo Moskvy) visí vo vzduchu,“ uviedol František v pondelok pre portugalskú pobočku televízie CNN. Dodal však, že zatiaľ nič nie je isté a priznal, že cesta dialógu medzi Kyjevom a Moskvou je „náročná“.

Pápež podľa vlastných slov zostáva v neustálom kontakte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ako aj so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Pred apoštolskou cestou nevycestuje

Hlava katolíckej cirkvi tiež oznámila, že pred plánovanou apoštolskou cestou do Kazachstanu, ktorá sa uskutoční 13. – 15. septembra, nikam do zahraničia nevycestuje.

Od februárovej invázie na Ukrajinu žiada pápež obe strany konfliktu na zastavenie bojov a krviprelievania. František však čelí aj kritike za to, že jednoznačne neodsúdil Rusko ako agresora.

Svätá stolica však v minulotýždňovom vyhlásení uviedla, že „čo sa týka rozsiahlej vojny na Ukrajine, ktorú iniciovala Ruská federácia, zásahy Svätého otca Františka ju jasne a jednoznačne odsudzujú ako morálne neoprávnenú, neakceptovateľnú, barbarskú, nezmyselnú, odpornú a znesväcujúcu“.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM