Jakub Forgács Rôzne Zo Slovenska

Parádne divadlo na leteckých dňoch. Tureckí piloti predvedú všetky možnosti F-16

Na leteckej základni na Sliači už o pár dní vypukne obľúbená akcia. Ťahákom medzinárodných leteckých dní SIAF 2017 bude aj turecký tím.

Ilustračný obrázok k článku Parádne divadlo na leteckých dňoch. Tureckí piloti predvedú všetky možnosti  F-16
2
Galéria
Zdroj: SIAF 2017

K ďalším účastníkom medzinárodných leteckých dní SIAF 2017, ktoré sa uskutočnia v dňoch 26. a 27. augusta na Leteckej základni na Sliači, a tiež adeptom na zisk putovného ocenenia Best Display Smik Trophy, bude turecký tím SOLOTÜRK, prezentujúci všetky možnosti a schopnosti lietadla F-16.

Tím, ktorý je nositeľom ocenenia za najlepšiu letovú ukážku vo svete, prisľúbil tento rok účasť len na šiestich leteckých podujatiach v zahraničí a SIAF je medzi nimi.

Turecký F-16 Demo team SOLOTÜRK vznikol v roku 2011 v rámci osláv 100. výročia Tureckých vzdušných síl. Tvoria ho dvaja piloti predvádzajúci letové ukážky na striedačku a ďalších jedenásť členov vrátane PR dôstojníka. Aj vďaka špeciálnym manévrom a leteckému majstrovstvu pilotov má Solotürk na konte niekoľko významných ocenení.

„Piloti Demo tímu Solotürk absolvovali výcvik na vysokej úrovni a na lietadle F-16 majú nalietaných najmenej 1500 letových hodín. Našu letovú ukážku tvoria aj dva špeciálne obraty. V prvom pilot po vzlete otočí lietadlo na chrbát vo veľmi malej výške a začína stúpať. Je to prvá fáza tlačeného premetu. Počas ďalšieho pilot uvedie lietadlo do manévru v troch rozličných osiach naraz. Vyzerá to ako prudký výkrut so súčasnou zmenou uhla nábehu a výšky,“ vysvetľuje Emrah Bayri, PR manažér tímu.

Piloti počas šou predvádzajú limity lietadla od +9G do –3G. Pre lepší efekt sú súčasťou vystúpenia aj svetlice a dymové efekty. Lietadlo F-16C Block 30 formácie Solotürk je známe kamuflážou kombinácie troch farieb – čiernej, striebornej a zlatej. Ich farebné prevedenie získalo v roku 2011 od Tureckej národnej asociácie umelcov ocenenie za najlepší dizajn.

V OBRAZOCH: Turecký tím predvedie na leteckých dňoch schopnosti F-16
2
Galéria
Zdroj: SIAF 2017
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM