Aktualizované Marek Kravjar Správy Krimi Zo Slovenska

VIDEO: Prečo ste ho nezavreli skôr? Opozícia sa pýta, či je Trnka "nechránená zver" aj naozaj. Zametal stopy?

Opozícia tvrdí, že Trnka zametal stopy a pýta sa, kedy si NAKA príde aj po Jankovskú, Počiatka či Bödöra.

Zdroj: Facebook

Koalícia PS/Spolu označila zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku za správny, logický a očakávaný krok.

„Na obnovu dôvery v štát a jeho inštitúcie však potrebujeme viac.Monika Jankovská, Ján Počiatek a Norbert Bödör sú stále na slobode,“ povedala hovorkyňa Silvia Hudáčková.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga hovorí, že Trnka je len jedným z chápadiel mafie, ktorá pomáhala kryť ťažké zločiny proti štátu a konkrétnym ľuďom. Všetky kauzy, ktoré Trnka riešil, by mala podľa neho prokuratúra znova preveriť a vyšetriť.

*** „Celá verejnosť oceňuje zadržanie Dobroslava Trnku. Stále však máme nezodpovedané tri otázky. Prečo to trvalo až dva mesiace od trestného podania, ktoré sme podali? A prečo nebol zadržaný aj Ján Počiatek, Monika Jankovská?“*** hovorí.

„Je smutnou vizitkou našej krajiny, že bývalého generálneho prokurátora našej krajiny zadržala NAKA, zároveň však je to aj dobrou správou pre Slovensko,“ uviedlo vo svojom stanovisku KDH. Ak polícia začne konať tak, ako má, „veľkých rýb“ bude podľa nich v celách pribúdať.

„Zabezpečiť spravodlivosť je základná úloha štátu, ak to nedokáže, štát zlyháva a sekundárnym efektom je aj nárast extrémizmu,“ doplnilo KDH.

Liberáli z opozičnej strany SaS označili zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku za dobrú správu pre Slovensko. Zároveň sa však pýta, prečo polícia konala až teraz. Informoval Ondrej Šprlák z komunikačného oddelenia strany.

„Už pred dvomi mesiacmi sme hovorili, aby bol Dobroslav Trnka vyšetrovaný vo väzbe, pretože bolo prinajmenšom zrejmé, že bude mať možnosť ovplyvňovať vyšetrovanie. Otázkou teraz je, komu všetkému pomohol čas, ktorý dala polícia Dobroslavovi Trnkovi na slobode,“ uviedol predseda strany Richard Sulík.

Stelesnenie mafie

Podľa SaS bude veľmi náročné dočkať sa celej pravdy a spravodlivého procesu. „Trnka je stelesnením mafie, ktorá tu počas vlády Smeru rozťahovala svoje chápadlá. Polícia by však mala v záujme očisty justície konať ráznejšie. NAKA by si tak mala prísť, okrem Trnku, aj pre Počiatka, Bödöra či iných. Až vtedy by sme možno všetci s údivom pozerali, ako by ich cela donútila rozprávať,“ načrtol poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS).

Ráznejšie konanie očakávalo aj hnutie OĽaNO. „Čas, ktorý mu takto NAKA zbytočne poskytla na zametenie stôp a dohodnutie postupu so svojimi skorumpovanými priateľmi, úplne zbytočne sťaží ďalšie procesy vedúce k uplatneniu spravodlivosti,“ myslí si líder hnutia Igor Matovič.

Doplnil, že podobne nepochopiteľne NAKA dodnes nevykonala ani domové prehliadky a nezadržala ani Moniku Jankovskú, Jána Počiatka, Norberta Bödöra a ďalších, ktorí v rukách spravodlivosti mali skončiť už veľmi dávno.

Trnkobranie

„Dnešné trnkobranie je jednou z najprospešnejších akcií slovenskej polície. Uvidíme, či dnešné ráno je len počiatkom a zároveň koncom, alebo to bude mať aj pokračovanie,“ uviedlo v reakcii hnutie Sme rodina.

Trnkovo zadržanie musí byť len začiatkom, myslia si predstavitelia Demokratickej strany. Ľubomír Galko poukazuje na to, že v Trnkovej kancelárii bol aj bývalý minister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Žiada, aby bol taktiež zadržaný a väzobne stíhaný.

Zdôraznil, že môže ovplyvňovať svedkov, pokúsiť sa o útek, ale tiež môže byť sám ohrozený na živote zo strany tých, ktorých môže svojím svedectvom ohroziť. Ako ďalší dôvod uviedol psychický dosah väzby. „Zároveň očakávame, že polícia a prokurátora vykonajú bezodkladne všetky dostupné kroky, ktoré zabránia možnému prevodu majetku Jána Počiatka na iné osoby,“ uviedol.

Strana vyzýva aj na dôkladné preverenie obsahu videonahrávky z Trnkovej kancelárie.

Trnku zadržala NAKA v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obvinila ho. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Viac informácií má poskytnúť neskôr. Trnku podľa zverejnenej fotografie zadržali v jeho dome v Hamuliakove. Zadržanie a obvinenie Trnku by malo podľa Denníka N súvisieť s konverzáciou s exministrom financií Jánom Počiatkom (Smer-SD), ktorá je nahratá na video. Bavia sa na nej spolu o spore Tiposu s firmou Lemikon či emisnej kauze.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM