Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Pasca na zlodejov: Špekulanti zneužívajú samoobslužné pokladne. Reťazce si povedali DOSŤ!

Kvôli nepoctivým zákazníkom prichádzajú supermarkety o nemalé peniaze. Rozhodli sa preto špekulantom klepnúť po prstoch.

Ilustračný obrázok k článku Pasca na zlodejov: Špekulanti zneužívajú samoobslužné pokladne. Reťazce si povedali DOSŤ!
Zdroj: pixabay.com

Samoobslužné pokladne sú už samozrejmosťou vo väčšine supermarketov. Ľudia si zvykli nablokovať si tovar sami a vybaviť tak nákup rýchlejšie a bez čakania v radoch.

Špekulanti

Hoci za takouto pokladňou nesedí personál, technológia ho zastúpi. Nie však dokonale. Špekulanti však vždy nájdu spôsob, ako obísť pravidlá. Podľa britského denníka Mirror až tretina nakupujúcich nezaplatí za všetky položky, ktoré si odnesie domov. Portál uvádza, že len v Anglicku strácajú supermarkety kvôli týmto podfukárom neuveriteľných 500 miliónov libier ročne.

Súčasné skenery tovaru dokážu rozoznať jeho hmotnosť, nie však to, ako produkt vyzerá.

Ľudia si tak úmyselne nablokujú ťažkú a lacnú potravinu, ako je napríklad cibuľa, v skutočnosti si však v nákupe odnesú niečo drahšie, ako banány či avokádo. Alebo zaplatia za vrecko zemiakov, no odnesú si fľašu šampanského.

Vylepšená technológia

Reťazce tak začali hľadať riešenie, aby stratám predišli. Načali spoluprácu s izraelskou technologickou firmou, ktorá vyvinula pokročilý systém. Zlepšovákom je funkcia naviac. Vylepšené pokladne už používa niekoľko obchodov v Spojenom kráľovstve.

Nové skenery dokážu okrem váhy tovaru identifikovať aj jeho farbu. Nikto si už teda nenablokuje zelené avokádo ako žltohnedú cibuľu.

Niektoré supermarkety si vec poistili ešte akýmisi turniketmi. Tie vás pustia von z predajne len v prípade, že je váš nákup na samoobslužnej predajni celý uhradený a v poriadku.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM