redakcia Bardejovsky reporter Regióny Regióny Regióny

Pätnásťročný Janík Velgos poráža aj mužov

V apríli vyhral Majstrovstvá Československa, v máji obhájil titul Majstra Ukrajiny. Tínedžerovi z Bardejova sa v tlaku na lavičke nevyrovnajú ani muži.

Ilustračný obrázok k článku Pätnásťročný Janík Velgos poráža aj mužov
Zdroj: SAST

TRNAVA/ODESSA/BAR­DEJOV. Mestská športová hala v Trnave bola 29. a 30.apríla dejiskom ojedinelého športového podujatia. Na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska a Česka v tlaku na lavičke Slovenskej asociácie Silového trojboja (SAST) sa predstavili špičkoví pretekári z piatich krajín. Okrem domácich a českých súťažiacich aj z Rakúska, Poľska a Maďarska. V atraktívnej disciplíne súťažilo dovedna 242 pretekárov a úspešne si požínali aj Bardejovčania.

305 v Trnave

Výkonom 305 kg sa vo svojej kategórii stal majstrom Československa v tlaku na lavičke Janík Velgos. Vytvoril nový osobný rekord a posunul hranicu dorastencov od 13 do 15 rokov na výkon neoficiálneho svetového rekordu 305 kg. Aby bol zapísaný do Svetových tabuliek a uznaný medzinaródnymi rozhodcami, bude musieť tento rekord potvrdiť na blížiacich sa Majstrovstvách Európy v Poľsku. Zároveň to bol druhý najvyšší výkon súťaže. Velgos získal aj prvé miesto v absolútnom hodnotení, ako víťaz dorastencov a juniorov bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára.

Titul majsterky Československa v tlaku na lavičke získala Soňa Zbrehová výkonom 62,5 kg, čím vytvorila osobný rekord v kategórii RAW (dorastenka T3, 18–19 rokov). Ďalšou majsterkou Československa sa stala Monika Mikulová. V kategórii Open ženy RAW 67,5 kg vyhrala výkonom 95,5 kg. Prvé miesto získala v kategórii ženy s dresom, kde vytlačila 130 kg. Stala sa tak aj absolútnou víťazkou bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára medzi ženami. Tretie miesto získal Jozef Matej v kategórii Masters muži od 60 do 64 rokov výkonom 137,5 kg v kategórii RAW. Ján Matej dosiahol prvé miesto v kategórii masters od 60 do 69 rokov výkonom 160 kg, čo je jeho osobný rekord.

Zdroj: Google

Minuloročný titul obhájil

12. až 14. mája sa v ukrajinskom prímorskom meste Odessa konali Medzinárodné Majstrovstvá Ukrajiny v silovom trojboji, v tlaku na lavičke a mrtvom ťahu. Medzi 270 pretekármi z Ukrajiny, Slovenska, Moldavska, Azerbajdžanu, Litvy, Ruska, Arménska, Estónska, Gruzínska, Lotyšska, Bieloruska, sa znova nestratil ani reprezentant Slovenska Janík Velgos, študent Hotelovej akadémie Jána Andraščíka v Bardejove, ktorý obhajoval titul Majstra Ukrajiny z roku 2016.

Velgos vo svojich pätnástich rokoch potvrdil, že právom patrí medzi svetovú špičku mužov v benchpresse (v tlaku na lavičke), nezľakol sa tvrdej konkurencie a v nedeľu nastúpil na pretek, kde bol zaradený do skupiny medzi päťtnástich mužov. Vo veľmi dobrej atmosfére a za buracajúceho applausu prekonal hranicu 300kg, keď vytvoril najväčšší dosiahnutý výkon na týchto Majsrovstvách Ukrajiny, porazil všetkých mužov vo všetkých kategóriach a získal tak zaslúžene 1. miesto, titul Majstra Ukrajiny a titul absolútneho víťaza, bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára.

Zdroj: SAST
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM