Jakub Forgács Regióny Kultúra

Pátranie v spomienkach obyvateľov. V Jelšave mapujú históriu významných domov

V Jelšave prebieha unikátny výskumný projekt. Mestskú architektúru sa snažia spojiť s osudmi ľudí, ktorí tu kedysi žili.

Ilustračný obrázok k článku Pátranie v spomienkach obyvateľov. V Jelšave mapujú históriu významných domov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Mapovanie histórie významných domov v Jelšave na základe spomienok miestnych obyvateľov je podstatou začínajúceho výskumného projektu, ktorý v súčasnosti realizuje Mestské múzeum Jelšava v Revúckom okrese. Ako informovala jeho riaditeľka Tatiana Strelková, túto mestskú architektúru sa snažia spojiť s osudmi ľudí, ktorí kedysi v Jelšave žili.

„Na video zachytávame spomienky ešte žijúcich svedkov niekdajšej slávy Jelšavy ako historického mestečka. Oslovujeme občanov nad približne 80 rokov a snažíme sa lokalizovať v súčasnej Jelšave domy, ktoré v jej histórii zohrali významnú úlohu,“ uviedla riaditeľka, podľa ktorej by sa pomocou takýchto príbehov vynorených z histórie radi dostali do obdobia prvej polovice 20. storočia.

Výskum už podľa jej slov priniesol prvé zaujímavé výsledky. „Dozvedeli sme sa napríklad, koľko bolo v Jelšave lekárov, kde boli advokáti, kde žili nejaké významné osobnosti, remeselníci a čím sa títo ľudia zaoberali,“ konkretizovala Strelková s tým, že v budúcnosti by radi výsledky tohto výskumu komplexne spracovali a vydali aj v knižnej forme.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Mestské múzeum v Jelšave
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM