Zo Slovenska

Patríte medzi sociálne slabšie rodiny? Štát vám prispeje na obnovu domu

O dotáciu na obnovu domov budú môcť požiadať sociálne alebo zdravotne znevýhodnené rodiny.

Ilustračný obrázok k článku Patríte medzi sociálne slabšie rodiny? Štát vám prispeje na obnovu domu
Zdroj: TASR/Jana Vodnáková

Na tento rok je pre ne vyčlenených 50 miliónov eur. Vyplýva to zo zverejnených podmienok poskytnutia prostriedkov na obnovu rodinných domov z plánu obnovy na webe obnovdom.sk. Samotná výzva na obnovu bude vyhlásená v treťom štvrťroku 2022.

Kto sa môže prihlásiť?

Do sociálne alebo zdravotne znevýhodnenej skupiny bude patriť osoba s ťažkým postihnutím, osoba, ktorá s ňou žije v jednej domácnosti alebo sa stará o postihnuté dieťa. Nárok bude mať aj osamelý rodič starajúci sa o dieťa do 18 rokov či rodina s aspoň jedným rodičom a štyrmi alebo viac deťmi.

Žiadatelia zo sociálne slabších rodín budú mať preplatených 95 percent nákladov na obnovu domu. Daň z pridanej hodnoty (DPH) z finančných prostriedkov na obnovu uhradí štát.

„V extrémnom prípade stačí iba 980 eur na to, aby žiadateľ dostal 19-tisíc eur na obnovu svojho domu,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Dodal, že pri obnove je podmienkou aspoň 30-percentná úspora energií.

Štandardní žiadatelia dostanú od štátu dotáciu na obnovu vo výške 60 percent. Náklady budú preplatené až po vydokladovaní zrealizovanej obnovy alebo budú uvoľňované z účtu priebežne, doplnilo ministerstvo životného prostredia.

Zelená obnova

Obnovou sa podľa envirorezortu majú zlepšiť tepelno-technické vlastnosti domu, vymeniť neefektívne zdroje tepla a teplej vody. Realizovať sa môže napríklad zelená strecha, solárny kolektor, fotovoltický panel, nádrž na dažďovú vodu či vonkajšie žalúzie.

„Záujemca bude môcť podporu využiť buď na jedno opatrenie, alebo kombináciu viacerých, podľa jeho finančných možností,“ uviedlo ministerstvo. Zároveň dodalo, že náklady mu budú preplatené až po vydokladovaní zrealizovanej obnovy alebo uvoľňované z účtu priebežne.

Zelená obnova rodinných domov sa bude financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Do ich komplexnej obnovy pôjde z miliardového balíka 528 miliónov eur. Ambíciou projektu je podporiť minimálne 30-tisíc obnov rodinných domov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM