Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Patrónka Slovákov: Baziliku v Šaštíne vlani navštívilo vyše 180-tisíc pútnikov

Na území Slovenska je okolo 1270 chrámov zasvätených Panne Márii, z toho takmer 220 Sedembolestnej Panne Márii. Najznámejšia je národná svätyňa - Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne.

Ilustračný obrázok k článku Patrónka Slovákov: Baziliku v Šaštíne vlani navštívilo vyše 180-tisíc pútnikov
Zdroj: TASR

História Šaštína ako pútnického miesta siaha do 16. storočia, keď v roku 1564 Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, majiteľa šaštínskeho panstva, dala zhotoviť sochu Sedembolestnej Panny Márie ako symbol poďakovania a sľub za vyslyšanie prosieb v súvislosti s rodinnými trápeniami. Uctievanie tejto sochy povolil ostrihomský arcibiskup Imrich Eszterházy v roku 1732. Je to neskorogotická podunajská práca, autor nie je známy. Šaštínsku Pietu – sochu sediacej Matky Božej s mŕtvym synom v náručí umiestnili do trojhrannej kaplnky.

Výstavba chrámu

Výstavba šaštínskeho pútnického chrámu sa začala v roku 1736 podľa plánov Mateja Vépiho a známu sochu Sedembolestnej Panny Márie umiestnili na hlavný oltár v roku 1764. Národnú svätyňu maliarsky vyzdobili Jean Joseph Chamant a Lukáš Kraker. Veže dokončili v roku 1864. Na vnútornom oblúku chrámu je nápis – Sedembolestná Panna Mária, Tebe spieva slovenská krajina.

Ochraňuje Slovákov

Pápež Pius XI. 22. apríla 1927 dekrétom Celebre apud Slovacam gentem vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za nebeskú ochrankyňu, patrónku Slovenska a všetkých Slovákov vo svete. Tento dekrét 22. mája 1927 zverejnili v Šaštíne na pútnickom zhromaždení.

Národná svätyňa

Pápež Pavol VI. v roku 1964 povýšil národnú svätyňu Sedembolestnej Panny Márie na tzv. menšiu baziliku – Basilicu Minor a stala sa prvou bazilikou na území Slovenska. Jej súčasťou je aj neskorobarokový komplex kláštora a súsošie Najsvätejšej Trojice. Kláštor a bazilika sú v správe rehole Saleziánov.

Národná púť

Počas roka sa konajú viaceré púte k Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Národná púť k tejto svätyni sa koná tradične pri príležitosti sviatku Sedembolestnej – patrónky Slovenska 15. septembra, ktorý je od roku 1994 v Slovenskej republike dňom pracovného pokoja. Do Šaštína prichádzajú nielen veriaci zo Slovenska, ale i z okolitých krajín.

Baziliku Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne navštívilo v roku 2016 viac ako 180 000 pútnikov, z toho 40 000 pútnikov navštívilo Šaštín počas národnej púte.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM