Webnoviny - Svet

Pavol Hrušovský otvoril schôdzu, poslanci zložia sľub

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 4. apríla (WEBNOVINY) – Dosluhujúci predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) dnes otvoril ustanovujúcu schôdzu parlamentu v šiestom volebnom období.

Novozvolení poslanci na nej skladajú sľub, čo je prvým bodom programu schôdze. Ako prvý sľub zložil Hrušovský do rúk podpredsedu snemovne Bélu Bugára (Most-Híd), po ňom podpredsedovia Bugár a Robert Fico (Smer-SD) a členovia dosluhujúcej vlády Ivety Radičovej, ktorí boli zvolení do parlamentu.

Sľub sa skladá tak, že po verejnom prečítaní textu položí poslanec pravú ruku na Ústavu SR, povie "sľubujem“ a podá ruku Hrušovskému, ktorý až do zvolenia nového šéfa NR SR ustanovujúcu schôdzu povedie.

Sľub, ktorý spoza rečníckeho pultu prečítal Bugár, znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“

Na tento ústavný akt sa prizerá aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová a členovia jej kabinetu. Prišiel aj zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Medzi členmi nového parlamentu odevom vynikol Igor Hraško (OĽaNO), ktorý si svoju poslaneckú povinnosť prišiel splniť v ľudovom kroji. Zrejme tak chcel upozorniť na svoju profesiu tanečného pedagóga a folkloristu. Po zložení sľubu všetkých 150 zvolených zákonodarcov Hrušovský podľa plánu schôdzu preruší a Gašparovič v prezidentskom paláci vymenuje druhú vládu Roberta Fica.

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia

Po tomto akte bude schôdza pokračovať zložením sľubu náhradníkov za členov Ficovej vlády, následne poslanci schvália volebný poriadok. Potom zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, zvolia ich predsedov a členov. Mandátový výbor overí platnosť voľby poslancov, na čo plénum prikročí k tajnej voľbe svojho nového predsedu a ďalších parlamentných funkcionárov.

Nový parlament bude mať niekoľko špecifík. Predovšetkým, po prvý raz v ňom bude mať väčšinu jediná strana, čo sa vďaka bezprecedentnému volebnému výsledku a zisku 83 mandátov podarilo Smeru-SD. Novinkou tiež bude, že vo vedení zákonodarného zboru môže byť viac žien ako mužov. Za predsedu kandiduje Pavol Paška (Smer-SD) a na podpredsednícke miesta Renáta Zmajkovičová, Jana Laššáková (obe Smer-SD), Erika Jurinová (OĽaNO) a Ján Figeľ (KDH). Voliť ich bude parlament v tajnej voľbe.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM