Správy Zo Slovenska

Pellegrini a autodopravcovia sa dohodli: Chystajú sa nižšie dane, zmeny sa dotknú aj mýta

Vláda má ambíciu schváliť legislatívu ešte v tomto volebnom období.

Zdroj: Dnes24.sk

Vláda pripraví návrh zníženia sadzby cestnej dane tak, aby sa zvýšila konkurencieschop­nosť slovenských autodopravcov v rámci V4. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) to uviedol po stretnutí so zástupcami Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) a Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia, na ktorom sa zúčastnili aj príslušní ministri. Vláda má ambíciu schváliť legislatívu ešte v tomto volebnom období.

Zníženie sadzby cestnej dane

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) by mal podľa premiéra pripraviť návrhy zníženia sadzby cestnej dane, z ktorých by sa aj v spolupráci s autodopravcami mal vybrať najvhodnejší variant.

„Do štvrtka tohto týždňa bude pán minister so svojimi odbornými útvarmi a so zástupcami autodopravcov spracovávať také alternatívy zníženia týchto daní z motorových vozidiel, aby sme sa ako krajina vrátili naspäť k sadzbám, ktoré budú môcť byť konkurencieschopné v rámci krajín V4,“ skonštatoval Pellegrini.

Hľadať sa bude najvhodnejší variant

Kamenický priblížil, že rezort financií pripraví tri varianty, pričom cieľom je, aby sa zvýšila konkurencieschop­nosť autodopravcov na Slovensku. „Budeme hľadať variant, ktorý na jednej strane zvýši konkurencieschop­nosť, na druhej strane bude mať určitý prijateľný dosah na rozpočet. Tie tri varianty budú o tom, že budú tri rôzne kategórie aj s tým dosahom, samozrejme, potom už bude aj na premiérovi a vláde, ako sa rozhodne, ktorý z tých variantov bude schopná akceptovať,“ do­dal.

Vláda by tak ešte v tomto volebnom období mala schváliť novelu zákona o dani z motorových vozidiel. „Tak, aby na rok 2020 začali platiť nové dohodnuté, výrazne znížené sadzby dane z motorových vozidiel, a pevne verím, že akákoľvek vláda, bez ohľadu na to, ktorá príde, nebude proti tomu nič mať,“ zdôraznil predseda vlády. Zníženie sadzieb cestnej dane by Slovensko malo podľa neho priblížiť k tomu, aby bolo konkurencieschopné v rámci V4. Presné čísla konkretizovať nechcel.

Do dvoch týždňov chce zároveň vláda pripraviť a schváliť nariadenie vlády, ktoré zmení spôsob priznávania zliav na mýto. „Chceme, aby z nich viac profitovali domáci prepravcovia a neohrozilo to nejakým spôsobom tú situáciu vo vzťahu k zahraničným prepravcom,“ ozrejmil Pellegrini. V prípade mýtneho systému zároveň minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) prizval UNAS aj Česmad do pracovnej skupiny, ktorá začína pripravovať podmienky nového tendra na poskytovanie výberu elektronického mý­ta.

Prezident Česmadu Pavol Jančovič považuje návrhy zo strany vlády za silný signál a rokovania označil ako veľmi úspešné. Podotkol však, že v prípade zdaňovania vreckového zatiaľ nenašli cestu. Stanislav Skala z UNAS sa poďakoval premiérovi za to, že si sadli za rokovací stôl. „Budeme sa snažiť nejakým spôsobom tie naše kamióny dostať z cesty dole,“ doplnil Skala.

Pellegrini a autodopravcovia sa dohodli
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM