Aktualizované Barbara Dallosová Zo Slovenska

Pellegrini o zdavotnom stave premiéra: Má sa stále lepšie

Peter Pellegrini prehovoril o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica. Toho v uplynulých dňoch zastupujú podpredsedovia vlády.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini o zdavotnom stave premiéra: Má sa stále lepšie
Zdroj: TASR

Premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý je po operácii srdca, sa má podľa podpredsedu vlády pre investície Petra Pellegriniho (Smer-SD) každým dňom lepšie. ,,Nabehol na cestu rekonvalescencie. Myslím si, že do niekoľkých týždňov by sa mohol vrátiť do práce," povedal dnes Pellegrini.

Bez komplikácií

Fica v prípade potreby zastupujú podpredsedovia vlády. ,,Dohadujeme to tak ad hoc, vždy si dohadujeme nejakým spôsobom týždenný program medzi sebou. Dnes viedol vládu podpredseda Kaliňák, ja sa zase zúčastňujem na nejakých stretnutiach. Všetko ide hladko, tak ako má a tak, ako nás o to požiadal premiér," priblížil.

Operácia, ako aj zotavovanie premiéra prebieha podľa ministra vnútra a podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bez komplikácií. ,,Všetky pokroky, ktoré vo svojom zdravotnom stave robí, nás napĺňajú optimizmom, že vo veľmi skorej a krátkej dobe ho budeme opäť vidieť medzi nami na vláde," uviedol po rokovaní kabinetu. To dnes viedol namiesto Fica.

Rekonvalescenciu odhaduje Kaliňák na týždne, ako však poukázal, operácia má premiérovi umožniť úplný návrat. Aký zákrok presne podstúpil, nespresnil. Potvrdil však, že išlo o operáciu srdca.

,,Myslím si, že zákrok mu umožní plný návrat a vo väčšom pohodlí. Ako ho dobre poznám, viem si predstaviť, o čo viacej úloh všetci dostaneme," poznamenal. Pracovné veci mal s Ficom riešiť už na druhý deň po operácii.

Odložená návšteva Bruselu

Kaliňák je presvedčený, že premiér sa vráti do práce do júlového prebratia predsedníctva v Rade Európskej únie. Podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) sa všetko pripravuje tak, aby to bolo pre premiéra čo najmenej stresujúce. Odložiť sa tiež musela pripravovaná návšteva Bruselu. ,,Pri niektorých aktivitách ho zastúpim ja. Nič dramatické alebo tragické sa nedeje, všetko zvládame v rámci rozdelenia kompetencií alebo posunutia termínov," podčiarkol.

Na zmenu Ústavy SR pre prípadnú chorobu šéfa exekutívy Kaliňák dôvod nevidí. Pripomenul, že v prípade potreby ho zastupujú podpredsedovia, zároveň, že veci má pod kontrolou. ,,Riadi vládu tak ako doteraz, akurát dnes na tom rokovaní nemohol byť prítomný," zdôraznil. Rovnako nevidí dôvod ani na debaty o budúcnosti Smeru-SD. Tá je podľa jeho slov spájaná len s Robertom Ficom.

Šéf kabinetu je pre zdravotné problémy hospitalizovaný od 14. apríla v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, kde podstúpil kardiochirurgický zákrok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM