Správy Zo Slovenska

Pellegrini: Preberal som premiérske žezlo v ťažkom čase, v ťažšom ho odovzdávam

Nová vláda Igora Matoviča (OĽaNO) dostane od končiaceho vládneho kabinetu plne funkčný štát, avšak pre situáciu okolo nového koronavírusu v ťažkom čase.

Zdroj: Dnes24.sk

Premiérske kreslo som preberal v ťažkej situácii, v ešte ťažšej ho odovzdávam. Pred štvrtkovým rokovaním vlády SR, ktoré bude pre tento kabinet posledným, to vyhlásil dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Svoje pocity pred posledným zasadnutím vlády opísal, že je unavený, ale aj smutný, že to už končí a do exekutívy prídu iní.

Ťažké časy…

„Robili sme, ako sme vedeli. Možno sa nám všetko nepodarilo urobiť tak, ako si to všetci predstavovali, ale robili sme to každý deň najlepšie, ako sme si mysleli,“ povedal Pellegrini.

Tvrdí, že to nemali ľahké, keď v čase po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorá zasiahla Slovensko, preberali vládu. Priznáva však, že budúci premiér Igor Matovič (OĽaNO) to bude mať pre situáciu okolo nového koronavírusu ešte ťažšie.

Nová vláda Igora Matoviča (OĽaNO) dostane od končiaceho vládneho kabinetu plne funkčný štát, avšak pre situáciu okolo nového koronavírusu v ťažkom čase, uviedol Pellegrini.

Nech sa im darí

„Odovzdávame novej vláde plne funkčný štát s kopou šikovných ľudí a je na novej vláde, ako to uchopí,“ vyhlásil Pellegrini po poslednom rokovaní vlády, na ktorom odvolali všetkých súčasných štátnych tajomníkov i vedúceho Úradu vlády SR.

Vládny kabinet, na ktorého čele stál, podľa neho podával maximálne profesionálny výkon a ani jeden minister či ministerka z neho nemuseli odísť pre kauzu či svoju neschopnosť.

Kľúčovou prioritou novej vlády bude podľa končiaceho premiéra boj s novým koronavírusom, ochrana zdravia a bezpečnosť ľudí. „Nech sa novej vláde darí a prináša ľuďom čo najlepšie riešenia,“ podotkol Pellegrini, ktorý sa poďakoval končiacim ministrom za ich odvedenú prácu. Odporučil im, aby nevnímali hodnotenia, ktoré im vystavia médiá a jednotliví novinári, ale aby sa riadili tým, ako to vnímajú a čo hovoria bežní ľudia.

V piatok (20. 3.) podá končiaca vláda demisiu, v tento deň sa bude konať aj ustanovujúca schôdza Národnej rady (NR) SR. Nový vládny kabinet budúceho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu (21. 3.).

Posledné rokovanie vlády P. Pellegriniho 19.3.2020
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM