ELA Správy Zo Slovenska

Pendlerov vytočilo platenie testov z vlastného vrecka, nápad štve aj Sulíka. Pomôže petícia?

Pendleri, čiže Slováci bývajúci do 30 kilometrov od hraníc, sa budú musieť pri každom vstupe do našej krajiny preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Ľudí to nahnevalo.

Ilustračný obrázok k článku Pendlerov vytočilo platenie testov z vlastného vrecka, nápad štve aj Sulíka. Pomôže petícia?
Zdroj: TASR

V piatok (17. apríla) informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas o novej povinnosti pre Slovákov, ktorí bývajú v obciach za hranicami domoviny, ale do práce či do škôl dochádzajú na Slovensko. Opatrenie prijal ústredný krízový štáb, platiť má od 1. mája.

Škrt cez rozpočet

Toto oznámenie okamžite pobúrilo ľudí, ktorých sa to týka. Dôvod je najmä finančný, ale aj časový a podľa dotknutých ľudí pre mnohých likvidačný. Test na ochorenie Covid-19 nesmie byť starší ako mesiac. Orientačné cena za testovanie na koronavírus je v súkromnom laboratóriu na hranici 70 eur. V prípade štvorčlennej rodiny ide o riadny zárez do rodinného rozpočtu.

„Bežná slovenská rodina to v týchto už aj tak ťažkých časoch nebude schopná zaplatiť, nakoľko ju zaťažíte ďalším výdavkom, ktorý prestavuje cca 300 eur mesačne,“ píše sa v petícii, ktorá následne vznikla a mala za prvý deň vyše 8-tisíc podpisov. Petíciu zhrnuli do 11 bodov a podľa ľudí je nariadenie o povinnom testovaní pre všetkých pendlerov v európskom priestore raritou a má to svoje dôvody.

„Od 1. mája, čo je sviatok práce, asi do práce už nebudem môcť ísť. Ako pendler budem musieť mať negatívny COVID test nie starší ako 30 dní a len tipujem, že v jazyku, ktorému budú slovenskí policajti ochotní rozumieť. Bude pre nás s manželkou veľmi ťažké riešiť ešte aj test. Nejde len o peniaze, ale aj o logistiku, prácu, dopravu, starostlivosť o deti, homeschooling. Sme v koncoch, nestíhame hasiť niečo ďalšie,“ píše ďalší dotknutý Slovák na facebookovom profile Slováci v Kittsee.

Diskriminácia?

Ľudí hnevá aj fakt, že štát zdarma testujete určitú skupinu ľudí a považujú to za diskriminačné. Za zbytočnosť označujú aj 30-dňovú platnosť testu. „Nakaziť sa môžem hneď 1. deň po negatívnom teste a celých ďalších 30 dní voľne cestovať,“ píšu v petícii.

Téma rezonovala od piatku celým víkendom aj v politických diskusiách. Prvoradým záujmom vlády je ochrániť ľudí na Slovensku. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to ohľadom sprísnených pravidiel v súvislosti s novým koronavírusom pre tzv. pendlerov, ktorých cieľom je neohroziť zvyšok populácie v krajine, uviedla podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

Poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Richard Raši si myslí, že opatrenie bolo „dobre myslené, no nedomyslené“. "Pri štvorčlennej rodine takáto domácnosť mesačne zaplatí 4 × 70 eur. Navyše, okrem toho, že rodiny toto opatrenie finančne zaťaží, ešte samotný výsledok testu v jeden deň neznamená, že na druhý deň sa človek nemôže nakaziť,“ upozornil podpredseda Smeru-SD.

Podľa Remišovej je opatrenie legitímne, pričom ide o rozhodnutie hlavného hygienika SR, ktoré vzišlo z výsledkov diskusie odborníkov na ústrednom krízovom štábe. Priznáva, že vždy je polemika o tvrdšom či mäkšom prístupe.

"Sme otvorení upravovať tieto pravidlá podľa vývoja situácie,“ dodala. Na otázku, či je sprísnenie pre pendlerov podložené dátami o ich zvýšenej rizikovosti nákazy, Remišová pripomenula, že Rakúsko či ČR je z hľadiska epidémie na tom horšie ako Slovensko.

Sulíka to naštvalo

Kriticky sa vyjadril k opatreniu predseda SaS Richard Sulík v diskusnej relácii TA3 V politike. "Dozvedel som sa o tom z médií, nepovažujem to za správny krok. Jednak to výrazne finančne zaťaží rodinu, ktorá je už i tak v zhoršenej ekonomickej situácii a navyše mesiac starý test je nanič,“ povedal. Podľa jeho slov je potrebné sa k tejto téme veľmi rýchlo vrátiť. „Budeme sa o tom rozprávať, je treba s tým rýchlo prestať,“ povedal v diskusnej relácii.

Pendleri by mali s testovaním zatiaľ počkať, priznal premiér Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

V súvislosti s ich povinným testovaním na vlastné náklady ich premiér vyzval, aby ešte pár dní počkali. „Ak bude chorobnosť v porovnaní s ostatnými krajinami rovnaká, tak opatrenie stráca význam,“ spresnil premiér.

Nedomyslené?

Opatrenie, vzťahujúce sa na novú povinnosť pre pendlerov, vychádza z princípu zabrániť riziku prenosu nákazy novým koronavírusom.

V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). "Platí, že mobilita, i cezhraničná, zvyšuje riziko prenosu infekcie,“ upozornil s tým, že SR nemôže negovať zvýšenú mieru nákazy v krajine, odkiaľ pendleri prichádzajú.

Zároveň však uistil, že vláda „nebude hluchá ani slepá“ a bude reagovať v prípade potreby. „Ak sa toto opatrenie ukáže problematické a neudržateľné, budem prvý, kto sa ozve na krízovom štábe,“ povedal.

Predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Juraj Blanár (Smer-SD) považuje opatrenie voči tým, ktorí v pohraničí cestujú medzi zamestaním a domovom, za nedomyslené. "Skúste prehodnotiť 30-dňovú platnosť testov, ale aj ich preplatenie,“ vyzval Korčoka.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM