Zo Slovenska

Personálne čistky v RTVS: Končí šéf Reportérov i ďalšie známe tváre

V RTVS končia viacerí pracovníci na vedúcich pozíciách.

Ilustračný obrázok k článku Personálne čistky v RTVS: Končí šéf Reportérov i ďalšie známe tváre
Zdroj: TASR

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to pod vedením Jaroslava Rezníka vrie už dlhšie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody, riešiť ich musela Rada RTVS.

Káuz okolo neobjektívnosti a zasahovaniu do práce televíznych redaktorov bolo viac. Po veľkej vzbure odišlo minulý rok z verejnoprávnej inštitúcie viacero dlhoročných reportérov a redaktorov, vrátane dnes už poslanca a predsedu výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO).

Tieň podozrenia na zasahovanie do nezávislej žurnalistiky vznikol aj po tom, čo vedenie verejnoprávneho telerozhlasu stoplo pripravené reportáže o nahrávkach Andreja Danka a Aleny Zsuzsovej, reportéri Michal Katuška a Erik Potocký dali výpoveď.

Kritizovali vedenie

A neostalo to bez odozvy. O personálnych zmenách informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. K 31. máju končia na základe dohody doterajší šéf relácie Reportéri Richard Bolješik a vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons. Rusnáková tiež informovala, že Miroslav Frindt už nebude tímlídrom domáceho spravodajstva televíznej časti.

Bolješika na pozícii šéfa Reportérov vystrieda investigatívna novinárka Katarína Začková. V Reportéroch podľa hovorkyne pôsobí od ich vzniku a istý čas im aj šéfovala.

Na pozíciu vedúceho Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky nastúpi za Lyons od 1. júna Peter Nittnaus, ktorý momentálne vedie odbor rozhlasového spravodajstva a publicistiky. „Túto funkciu od pondelka prevezme doterajší tímlíder domácej redakcie rozhlasového spravodajstva Oto Görner,“ priblížila Rusnáková.

Frindt bude podľa hovorkyne vo väčšej frekvencii moderovať ranné Správy RTVS a Správy a komentáre. „Okrem toho sa bude venovať koncepcii projektu rozvoja a rozšírenia vysielania ranného spravodajstva,“ dodala.

„Vedenie RTVS intenzívne riešilo vzniknutú situáciu v spravodajstve v rámci svojich pracovno-právnych postupov a interných procesov, komunikovalo so všetkými zainteresovanými, ktorým nechávalo priestor a čas na vyjadrenie svojich názorov a stanovísk, a na základe toho prišlo k niekoľkým dohodám,“ priblížila situáciu Rusnáková.

Generálny riaditeľ Jaroslav Rezník čelnom rady prisľúbil, že situáciu vyrieši. „Nie som šťastný, čo sa deje v spravodajstve a publicistike. Je mojim záujmom poznať stanoviská všetkých „účastníkov zájazdu“. Potreboval som ich poznať preto, aby som mohol zaujať spravodlivé stanovisko. Stretol som sa s Vahramom Chuguryanom, Hanou Lyons aj Miroslavom Frindtom a trpezlivo som počúval jednotlivé stanoviská. Do budúcej stredy rozhodnem,“ informuje o Rezníkovom vyjadrení O médiách.com, ktorý na personálne čistky upozornil.

Kontrola RTVS

V Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) sa vo štvrtok začala kontrola pod vedením ministerstva kultúry. TASR to potvrdila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), ktorá kontrolu avizovala pred niekoľkými týždňami.

Kroky predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý sa v stredu (27. 5.) zúčastnil na rokovaní Rady RTVS a oznámil, že chce v RTVS audit, nepovažuje ministerka za štandardné. „Avšak na vyjadrenie názoru má právo, rovnako, ako má právo zúčastniť sa rokovania Rady RTVS,“ doplnila pre TASR Milanová. Celú situáciu vníma tak, že Kollár má iný názor ako Výbor NR SR pre kultúru a médiá, čo je mimo jej ministerstva.

Rada RTVS sa v stredu zaoberala výstupmi parlamentného mediálneho výboru, ktorý nedávno skonštatoval neplnenie si zákonných povinností členov rady.

Odmietla závery výboru. Akékoľvek tvrdenia o neplnení si zákonných povinností bez relevantných dôkazov považuje rada podľa prijatého uznesenia za neprípustnú formu politického nátlaku ohrozujúceho nezávislosť verejnoprávne­ho média.

Súčasného vedenia RTVS a napĺňania verejnoprávneho obsahu i plurality v spravodajstve sa zastal predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Zároveň oznámil, že požiada o audit v RTVS, do jeho záverov nedovolí kriminalizovať radu verejnoprávneho vysielateľa. Predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽaNO) si myslí, že členovia rady neodvrátili ani na stredajšom rokovaní pochybnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM