Ľubomír Hudačko Kultúra

Peter Nagy si zaspomínal na svoj najsilnejší koncert: 17 dievčat odpadlo, jedno sa zrútilo z balkóna

Starší si na Nagyomániu budú iste dobre pamätať. Rodák z Prešova, spevák Peter Nagy sa na scéne pohybuje už tridsať rokov. Pri tejto príležitosti chystá koncerty a spomína aj na svoje začiatky. Predal státisíce platní a takto to prežíval sám!

Ilustračný obrázok k článku Peter Nagy si zaspomínal na svoj najsilnejší koncert: 17 dievčat odpadlo, jedno sa zrútilo z balkóna
Zdroj: Dnes24.sk

V máji 1984 na Bratislavskej lýre zaspieval Peter pesničku Kristínka iba spí a pár týždňov nato vychádza debutový album Chráň svoje bláznovstvá, jeho predaj prevýšil hranicu 500 tisíc LP platní.

Vyfúkol Slávika Gottovi

Po roku vychádza druhý album Mne sa neschováš. Jeho predaj prevýšil hranicu 600 tisíc výliskov. Čo je ale podstatné, čo rok, to jeden vydaný album. Až do roku 1992. Koncerty, platne a hlavne hity, to prinášalo aj popularitu. Za rok 1982 bol Peter Nagy v ankete Zlatý slávik na 45. mieste, rok nato už na 4. mieste. Za rok 1984 bol druhý (Miro Žbirka tretí), za rok 1985 anketu jasne vyhral, keď získal 17 tisíc hlasov, druhý Dalibor Janda ich mal o 5 tisíc menej a tretí Karel Gott dostal 10 tisíc.

Bol druhým zlatým slávikom po Mirovi Žbirkovi, ktorý ho získal za rok 1982. Až do konca tejto populárnej ankety v roku 1991 bol Peter vždy na prvých miestach, za roky 1986 a 1987 zhodne druhý za Daliborom Jandom, za rok 1988 piaty.

Spevák s kapelou hrával 20 až 25 koncertov mesačne, čiže okolo tristo koncertov ročne. Okrem hotelovej izby bolo jeho miestom odpočinku predovšetkým zadné sedadlo auta. V lete mali dvojmesačnú pauzu, prvý mesiac skladal pesničky a druhý mesiac strávili v nahrávacom štúdiu. Núka sa otázka na najkrajší či najväčší koncert.

Na koncertoch odpadávali ľudia

„Určite to bola moja prvá Lucerna, najťažšie pódium Československa v roku 1985. Museli sme hrať ešte jeden koncert naviac, jedno dievča spadlo z balkóna od nadšenia pri fandení medzi ľudí dolu, ale našťastie nič sa jej nestalo. Ďalších sedemnásť odpadlo a naši technici ich nosili do zákulisia k saniťákom. Smiali sme sa, tešili sa, taká pozitívna hystéria, proste všetko okolo mňa a kapely Indigo vtedy bolo v štýle chráň svoje bláznovstvá," hovorí Peter Nagy.

„Najväčší koncert, alebo snáď pre mňa najmilší bol takisto v pražskej Lucerne v roku 2006, koncert k vydaniu albumu Peter Nagy Duety, čo bolo jedenásť skvelých a umelecky uznávaných hostí na jednom CD a jednom pódiu so mnou – s človekom z Prešova, ktorému sa splnil tínedžerský sen – robiť obyčajné pesničky. Na tomto albume spievali so mnou duety Petr Janda, Janek Ledecký, Jožo Ráž, Zuzka Smatanová, Miro Žbirka, Petr Muk, Petr Bende, Vašo Patejdl a Pavol Hammel,“ dodal na záver.

text: Dezider Kúkoľ/teraz

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM