Klaudia Goncalves Správy Rôzne Zo Slovenska

P. Pellegrini v TA3: Vo vyšetrovaní majú všetci voľné ruky, Slovensko je v očistnej fáze, VIDEO

Hosťom diskusnej relácie V politike bol premiér Peter Pellegrini. Vyjadril sa k vyšetrovaniu trestných činov z údajnej kauzy Gorila a k iným aktuálnym témam.

Ilustračný obrázok k článku P. Pellegrini v TA3: Vo vyšetrovaní majú všetci voľné ruky, Slovensko je v očistnej fáze, VIDEO
Zdroj: TASR

Hosťom nedeľnej relácie na TA3 V politike bol premiér Slovenskej republiky Peter Pellegrini. Okrem aktuálnej situácie s vyšetrovaním údajnej kauzy Gorila sa premiér vyjadril aj k navrhovanému štátnemu rozpočtu, k nahrávke Mariana Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a diskutovalo sa aj o téme Brexitu.

„Vítam, že tieto veci vychádzajú na povrch,“ uviedol Pellegrini k vyšetrovaniu údajnej kauzy Gorila. Podľa jeho slov je Slovensko mladou demokraciou, a tak, ako sa vysporiadalo s mafiánskymi skupinami organizovaného zločinu, musí sa očistiť aj od ľudí, ktorí si myslia, že sú nad zákonom.

Premiér víta, že veci postupne vyplávajú na povrch. „Slovensko je v ďalšej očistnej fáze,“ povedal Pellegrini.

„Nad nikým nedržím ochrannú ruku, padni komu padni,“ povedal premiér a dodal, že sme svedkami toho, že všetky orgány činné v trestnom konaní konajú tak, ako majú a majú jeho plnú dôveru, ako aj dôveru hlavy štátu.

„Konám tak, aby som pomohol napraviť pošramotenú povesť súdnictva a generálnej prokuratúry,“ uviedol Pellegrini a dodal, že už zajtra (v pondelok, 21.10.2019, pozn.red.) budú na stole konkrétne návrhy legislatívnych zmien samočistiacich mechanizmov, aby mohli súdy a prokuratúra sami očisťovať svoje orgány.

Svet je hore nohami

„Irituje ma, keď pred Haščákovým domom vyhukuje Beblavý, pritom bol v čase údajnej Gorily štátnym tajomníkom Dzurindovej vlády,“ vyjadril premiér rozhorčenie nad moralistami z radov súčasných politikov. „Svet je hore nohami – ak má údajná nahrávka 39 hodín, čas, ktorý je na nej venovaný Róbertovi Ficovi tvorí 1% a nie je to nič v rozpore so zákonom,“ povedal premiér a na otázku či sa s Róbertom Ficom rozprával o nahrávke Gorila odpovedal záporne.

„Nebol som v tom byte, Fico je jediný, kto vie, ako to bolo, pýtajte sa jeho,“ odkázal redaktora priamo na predsedu strany Smer. „Odmietam, aby moju vládu niekto spájal s finančnými skupinami,“ dodal.

Kočnerov gang

Opozíciu označil Pellegrini za Kočnerov gang a odmietol zvolať stretnutie za okrúhlym stolom, ku ktorému ho predsedovia opozičných strán vyzývali: „Keby som zvolával takéto stretnutie, určite by tam nemohli sedieť Matovič, Sulík a Kollár,“ uviedol premiér a poukázal na osobné stretnutia opozičných lídrov s Kočnerom. „Denne riešime minulosť a nevidíme čo sa tu pomaly škriabe po rebríku k moci,“ dodal premiér.

„Nikdy nebudem tvrdiť, že Smer neurobil chyby,“ uviedol premiér, ale prízvukoval, že strana Smer napriek atakom pokračuje v práci a má za sebou obrovské množstvo opatrení pre zlepšenie života ľudí na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk

Ako malý chlapec

K nahrávke Mariána Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom premiér uviedol: „Nepochopil som, ako sa jeden dospelý chlap (Trnka) môže takto správať a nechať si nadávať ako malý chlapec.“ Podľa premiérových slov, ak by mala vtedy strana Smer také informácie o Trnkovi ako má dnes, jeho voľbu za generálneho prokurátora by pravdepodobne nepodporila.

Nechcem nulový deficit na úkor ľudí

Premiér sa vyjadril aj k návrhu štátneho rozpočtu, ktorý počíta s deficitom 0.49%, aj keď pôvodne vláda sľubovala vyrovnaný rozpočet. Premiér zdôraznil, že za schodík v rozpočte môže pomalší ekonomický rast. „Dnes počítame s polovičným rastom, preto je logické, že sa menia aj parametre rozpočtu. Ale nie je to žiadna dráma,“ zdôraznil premiér.

“Ak by malo mať Slovensko nulu na úkor toho, že poškrtáme sociálne opatrenia, ktoré smerujú k ľuďom, takúto nulu nechcem,” uviedol Pellegrini v diskusnej relácii TA3 V politike. Pripomenul, že Slovensko tento aj budúci rok míňa v skutočnosti menej, ako vyberie. “Keby sme nemuseli splácať staré dlhy, tak by Slovensko malo prebytok,” upozornil.

Ak výdavky smerujú k tomu, že ľudia budú mať viac peňazí, je to podľa neho správna cesta. “Neprejedajú sa tu peniaze, zostávajú u ľudí. Ak zostávajú u ľudí, alebo idú do investícií, je to fajn,” dodal Pellegrini.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: Dnes24.sk

Cirkus Humberto

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie označil premiér za cirkus Humberto. „Momentálne nevieme povedať, či dôjde k predĺženiu, prijatiu dohody, alebo tvrdému Brexitu,“ uviedol Pellegrini. „Prijali sme však špeciálnu legislatívu, tak ako sa budú po odchode z EU správať na území Británie k Slovákom, ktorí tam pracujú a študujú, tak sa aj my budeme správať k občanom Británie na našom území,“ dodal premiér a odporučil všetkým Slovákom v Británii, aby mali všetky pracovné dokumenty v poriadku. Na záver vyjadril premiér želanie, aby pokračoval trend, kedy sa viac ľudí na Slovensko zo zahraničia vracia, ako odchádza.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM