Lucia Lauková Správy

Peter Plavčan by mal podľa ministrov vysvetliť podozrenia pri eurofondoch

Ministri očakávajú, že Peter Plavčan vysvetlí podozrenia pri eurofondoch. Uviedli to pred začiatkom rokovania tripartity,

Ilustračný obrázok k článku Peter Plavčan by mal podľa ministrov vysvetliť podozrenia pri eurofondoch
Zdroj: TASR

Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) by mal vysvetliť podozrenia, ktoré sa týkajú rozdeľovania eurofondov na vedu a inovácie. Očakávajú to jeho kolegovia z vlády. Na dnešné popoludnie už ministerstvo školstva zvolalo tlačovú konferenciu na tému čerpania eurofondov.

Podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nom. Smeru-SD) treba, aby boli veci jasne vyčistené, podozrenia nie sú v poriadku. Ako uviedol pred dnešným začiatkom rokovania tripartity, podozrenia podľa neho vytvárajú tlak, aj keď sa nakoniec môže ukázať, že veci boli inak, ako sa prezentovalo. Na otázku, či by počas takejto situácie odcestoval na dovolenku uviedol, že by pravdepodobne zostal tu. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) taktiež avizuje, že na tlačovej konferencii rezortu školstva sa vysvetlia niektoré veci. Podľa nej sa dá kauza vysvetliť.

„Ja si myslím, že dnes (14.8.) je pán Plavčan pripravený vystúpiť a predpokladám, že obháji svoje postupy, ktoré sa týkajú celého problému,“ uviedol pred rokovaním tripartity minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Vládna kríza

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Opozícia pre túto kauzu žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. Problémy s eurofondami sú aj jedným z dôvodov aktuálnej vládnej krízy.

Pozastavili eurofondy

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Ministerstvo školstva podľa vyjadrení momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM