Rôzne

Petíciu „Za plnú mzdu slovenským matkám“ podpísalo cez víkend viac ako 1 800 ľudí

Občianska iniciatíva MOJE SLOVENSKO sa rozhodla vyhlásiť petíciu a postaviť sa za matky, ktoré museli ostať s deťmi doma a za matky samoživiteľky. Petíciu vyhlásili aj na podnet práve rozhorčených mamičiek, ktoré kontaktujú združenie na dennej báze.

Ilustračný obrázok k článku Petíciu „Za plnú mzdu slovenským matkám“ podpísalo cez víkend viac ako 1 800 ľudí
Zdroj: TASR

„Nie je možné, aby sme ich najskôr prinútili zostať doma, a potom ani nie sme schopní vyplatiť OČR. Zároveň sa snažíme vyplácať podnikateľom štedré náhrady. Sú to práve matky, ktoré nás priviedli na svet, a ktoré sú aj v tých najťažších chvíľach pri nás. Muži ich častokrát podceňujú, pretože nenosia príjem do domácnosti počas starostlivosti o dieťa. Veď ako by aj mohli. Sú hrdinkami domácností a mali by dostať plnú náhradu svojej mzdy. Funguje to v iných krajinách a môže aj u nás!“ vysvetlil Martin Pechovský, predseda OZ MOJE SLOVENSKO.

Pár slov k petícii:

Situácia s novým koronavírusom prišla nečakane, a veľkým spôsobom ovplyvnila život každého z nás. Ovplyvnila našu prácu, našu rodinu, cestovanie, nákupy, jednoducho každodenný život. Od prvého momentu, kedy nás zasiahol COVID-19, sa riešia problémy podnikateľov, ako im pomôcť, ako zmierniť ich neľahkú situáciu. Áno, podnikatelia držia našu ekonomiku, dávajú prácu ďalším ľuďom, a tí zachraňujú svoje rodiny.

Zamyslel sa však niekto nad neľahkou situáciou matiek, a dokonca nad matkami samoživiteľkami? Matky, ktoré vychovávajú ďalšie generácie, deti, ktorým patrí budúcnosť Slovenska? Matky, ktoré teraz dostávajú len určité percento zo svojho platu a nedokážu zabezpečiť svoje deti plnohodnotne?

„Áno, matky by mali byť pre štát prioritou. V ťažkých situáciách, akou je dnes táto, si zaslúžia pomoc a podporu. Na pleciach matiek predsa stojí celý svet,“ dodáva Lenka Belovičová, spoluzakladateľka OZ MOJE SLOVENSKO.

Ak ste sa rozhodli aj vy podporiť petíciu, nájdete ju TU.

OZ MOJE SLOVENSKO prináša aj konkrétny návrh na konkrétnu novelu zákona:

Konkrétny návrh novely zákona č. 63/2020 Z. z. (Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony) by tak po novom mohol v paragrafe 293 eur („Prechodné ustanovenia počas trvania mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19“) odseku (2) jeho plné znenie:

Výška nemocenského povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľne nemocensky poistenej osoby, ktorá v čase trvania krízovej situácie bola uznaná za dočasne práceneschopnú z dôvodu nariadenia karanténneho opatrenia alebo izolácie50) je 55 % denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 55 alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 57.

znieť po novom:

Výška nemocenského povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľne nemocensky poistenej osoby, ktorá v čase trvania krízovej situácie bola uznaná za dočasne práceneschopnú z dôvodu nariadenia karanténneho opatrenia alebo izolácie50) je 100 % denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 55 alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu určeného podľa § 57 maximálne však do výšky 1000 eur.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM