Zo Slovenska

Petržalka bude mať polopodzemné kontajnery. Rekonštrukcie čakajú domy kultúry

Už na jar čaká bratislavskú Petržalku novinka v oblasti zberu odpadov. Okrem toho chystá mestská časť rekonštrukcie domov kultúry a školských zariadení.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka bude mať polopodzemné kontajnery. Rekonštrukcie čakajú domy kultúry
7
Galéria

Špeciálne ihrisko pre hendikepované deti, projekt polopodzemných kontajnerov či rekonštrukcia Domu kultúry Lúky. To všetko čaká na Petržalčanov v roku 2017.

Odpad pod zemou

Jednou z najočakávanejších noviniek sú polopodzemné kontajnery. Ide o pilotný projekt spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, pre ktorý bola vybraná aj lokalita na Budatínskej ulici v Petržalke. Výhody týchto kontajnerov spočívajú najmä v estetickejšom a hygienickejšom riešení.

Pevné zabudovanie kontajnerov zároveň znemožňuje nežiadúcu manipuláciu s odpadom a obmedzuje riziko vandalizmu. Výhodou takéhoto zberu odpadu je aj eliminácia zápachu a znižovanie emisií. Polopodzemné kontajnery budú určené na zmesový komunálny aj triedený odpad a mali by začať slúžiť už na jar.

Ihrisko pre hendikepovaných

Najviac peňazí z petržalského rozpočtu pôjde už tradične na deti. „Budeme pokračovať v rekonštrukciách základných a materských škôl a školských jedální, vybudujeme nové triedy či detské ihriská. Dobrou správou je, že začneme s rekonštrukciou objektu na Vyšehradskej, kde vznikne 120 miest pre škôlkarov,“ informovala Silvia Vnenková z petržalského miestneho úradu.

Okrem každoročnej revitalizácie detských ihrísk odštartuje aj ďalšia etapa budovania ihriska Jama na Lúkach. „Špeciálne ihrisko pre hendikepované deti vznikne na Blagoevovej ulici v areáli zariadenia Baobab,“ dodala Vnenková.

Vynovené domy kultúry

Zmenou si prejdú aj dva petržalské domy kultúry. „Na Lúkach sa budú priestory rekonštruovať postupne, Dom kultúry Zrkadlový háj potrebuje najmä opraviť strechu,“ prezradila Vnenková.

Petržalka chystá aj revitalizáciu niekoľkých vnútroblokov. Bude pokračovať v rekonštrukciách ciest a chodníkov, plánuje budovať nové cyklotrasy a naďalej odstraňovať vraky áut z parkovísk.

Ilustračný obrázok

Petržalka
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM