Webnoviny - Svet

Petržalský koncert vyzbieral pre Haiti vyše 5000 €

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) – V bratislavskom Dome kultúry Zrkadlový háj spojili v nedeľu popoludní a večer svoje sily Agentúra Pohoda, občianske združenie Človek v ohrození, známi slovenskí hudobníci a ich fanúšikovia, ktorým nie je ľahostajný osud ľudí na prírodnou katastrofou postihnutom Haiti. Účasťou na podujatí Hráme pre Haiti: Koncert zo srdca ľudia prispeli na projekty organizácie Človek v ohrození angažujúcej sa okrem iných krajín aj v karibskej mimoriadne chudobnej krajine Haiti, kde následkom zemetrasenia z 12. januára prišlo o život viac ako 230-tisíc ľudí, ďalšie tisícky utrpeli vážne zranenia a státisíce obyvateľov tam prišlo za pár sekúnd o strechu nad hlavou. „Najlepšie by bolo, ak by sme tento koncert vôbec nemuseli odohrať,“ uviedol počas vystúpenia legendárnej slovenskej skupiny Collegium Musicum vo Veľkej sále jej basgitarista Fedor Frešo. Na pódiu ho doplnili Marián Varga, František Griglák a najmladší člen zoskupenia bubeník Martin Valihora.

Popri vystúpení formácie Collegium Musicum patril k vrcholom večera koncert punk-rockovej skupiny Slobodná Európa. Kapela speváka Whiskyho si naň pozvala gitaristu Laca Lučeniča, ktorý sa vo viacerých skladbách predviedol sólami na svojom šesťstrunovom inštrumente. „Laca sme do skupiny zobrali preto, aby nám ako mladá krv znížil vekový priemer,“ zavtipkoval na adresu 57-ročného bývalého člena skupín Modus a Fermata spevák Whisky. Návštevníci charitatívneho podujatia sa zabávali aj na koncertoch Pary, Trojky Zuzany Homolovej, Muzičky, Ink Midget a Pjoni, Pudingu pani Elvisovej, Hexu, Sounds like this či na záver Živých kvetov speváčky Lucie Piussi. Na charitatívnej akcii v bratislavskej Petržalke si prišli na svoje aj rodičia s malými deťmi. V Čajovni na poschodí bol pre tých najmenších, ktorí mali na akciu vstup zdarma, pripravený samostatný program. Mohli si pozrieť vystúpenie kúzelníka Talostana či muzikanta a spisovateľa Branislava Jobusa.

Keďže sa akcia týkala predovšetkým zemetrasenia na Haiti a súčasnej situácie na ostrove, v DK Zrkadlový háj sa zúčastnení nevyhli ani tejto téme. O bezprostredné zážitky z Haiti sa s návštevníkmi podelili novinárka Katarína Zollerová, lekár Juraj Benca, fotoreportér Andrej Bán a čerstvý riaditeľ Človeka v ohrození Ľuboš Hrivňák. Andrej Bán, ktorý na Haiti strávil po katastrofe 10 dní, povedal, že táto krajina by sa potrebovala vrátiť asi o sto rokov dozadu, aby sa nedostala do situácie, v akej sa nachádza v súčasnosti, teda do stavu totálneho bezvládia a chaosu, ktorý pomáhajú čiastočne zmeniť iba zahraničné zložky. Bán v rámci moderovanej diskusie dodal, že na Haiti počas krátkeho pobytu nenašiel ani jedného človeka, ktorý by chcel v tejto krajine zotrvať. Pri porovnávaní katastrof, ktoré tento fotoreportér dokumentoval v posledných rokoch, uviedol, že zemetrasenie na Haiti a jeho následky sú tým absolútne najhorším, čo videl.

Stopercentný výťažok zo vstupného (jeden lístok stál 10 eur) bude využitý v projektoch organizácie Človek v ohrození, podporujúcich ľudí na Haiti. Na vstupnom v nedeľu vyzbierali viac ako 5-tisíc eur. Použitie týchto peňazí bude zdokumentované na webovej stránke združenia clovekvohrozeni.sk.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM