Správy Regióny

Plánovaný prenájom Konskej železnice vyvolal u Novomešťanov búrku nevôle

Poslanci Nového Mesta rozhodli, že ponúknu priestory Konskej železnice do nájmu. To ihneď spustilo vlnu nahnevaných a rozčarovaných komentárov miestnych obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Plánovaný prenájom Konskej železnice vyvolal u Novomešťanov búrku nevôle
4
Galéria

Nové Mesto plánuje budovu Konskej železnice, ktorá stojí na rohu Legionárskej a Krížnej, prenajať. Rozhodli o tom miestni poslanci, ktorí schválili vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže. Odozva z radov Novomešťanov na seba nenechala dlho čakať.

„Je to na hanbu. Otrasné, ako sa nakladá s pamiatkami,“ vyjadrila sa na sociálnej sieti Veronika a pridal sa k nej aj Štefan: „Biznis je biznis. Namiesto zriadenia múzea sa bude predávať coca-cola a…“

Podmienky verejnej súťaže

Hoci sa v budove Konskej železnice pravidelne konajú svadby, pre časť priestorov nevedela mestská časť dlhé roky nájsť využitie. „V uplynulých rokoch sa uskutočnilo viacero rokovaní s rôznymi subjektami, ktoré mali záujem o prenájom priestorov a ich využitie najmä na rôzne verejnoprospešné účely,“ pre Bratislava24.sk povedal na margo vyhlásenia verejnej obchodnej súťaže hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Súťaž má presne nastavené pravidlá a podmienky prenájmu. Súčasťou podmienok je aj vyhradené právo mestskej časti odmietnuť všetky návrhy, prípadne meniť podmienky alebo súťaž zrušiť.

Minimálne ročné nájomné za budovu je stanovené na základe odborného posudku vo výške 53 074 eur za rok. Priestory Konskej železnice sú podľa podmienok súťaže vhodné na kancelárske a administratívne priestory, poskytovanie služieb alebo prevádzkovanie obchodu a iné verejnoprospešné účely – kultúrne, vzdelávacie, športové či sociálne.

Pre a proti prenájmu

Nové Mesto vidí v prenájme budovy Konskej železnice viacero výhod. „Prevádzka budovy predstavuje pre mestskú časť náklady. Prenájmom majetku môžeme získať peniaze z aktuálne nevyužívaného majetku a súčasne zabrániť jeho chátraniu a zabezpečiť jeho prípadné nutné opravy a úpravy z prostriedkov nájmu,“ povedal Tettinger.

Proti prenájmu je poslankyňa a predsedníčka kultúrnej komisie Zuzana Rattajová, ktorá poukazuje na to, že budova v minulosti slúžila na kultúru, a tak by to malo byť aj v budúcnosti.

Nepozdáva sa jej ani suma, za ktorú by mali byť priestory prenajímané. Je totiž presvedčená, že žiadne občianske združenie či mladí aktivisti, ktorí by prišli s dobrými nápadmi a zaplatili by ročný nájom, nebudú schopní budovu ďalej prevádzkovať. S jej názorom sa stotožňuje aj Bratislavčanka Libuša: „Kultúrne organizácie nikdy nebudú mať na taký nájom, ani keby patrili pod nejaké ministerstvo.“

Aký bude ďalší osud tejto významnej budovy, je nateraz otázne. „Konská železnica je národná kultúrna pamiatka a mestská časť si ju chce určite ponechať,“ dodal na záver Marek Tettinger. S nápadom na využitie roky chátrajúcich priestorov prišiel na sociálnej sieti Vladimír: „Keď je to pamiatka, tak by sa s ňou malo aj tak zaobchádzať a zriadiť tam nejaké múzeum Bratislavy a jej dopravy.“

Konská železnica v Bratislave
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM