Zo zahraničia

Plánuje Islamský štát ÚTOK na Ameriku? Tajné služby sú v pohotovosti! Čo na to Taliban?

Od augustového prevzatia moci Talibanom došlo v Afganistane k viacerým samovražedným útokom, ktoré spáchali členovia miestnej odnože IS.

Ilustračný obrázok k článku Plánuje Islamský štát ÚTOK na Ameriku? Tajné služby sú v pohotovosti! Čo na to Taliban?
Zdroj: TASR/AP

Americké tajné služby varovali, že afganská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) by mohla byť o šesť až 12 mesiacov schopná zaútočiť na Spojené štáty. Členom amerického Kongresu to v utorok povedal politický poradca Pentagónu Colin Kahl, informuje agentúra Reuters.

Vážna hrozba

Vyjadrenia Colina Kahla, ktorý je tajomníkom ministerstva obrany pre politické záležitosti, naznačujú, že Afganistan by mohol pre Washington predstavovať vážnu bezpečnostnú hrozbu i po tom, ako v auguste po dvoch desaťročiach odišli z tejto krajiny americkí vojaci.

Od augustového prevzatia moci Talibanom došlo v Afganistane k viacerým samovražedným útokom, ktoré spáchali členovia miestnej odnože IS, známej pod označením Islamský štát-Chorásán (IS-K). Pri októbrovom útoku na mešitu v Kandaháre zahynulo 32 ľudí, pri podobnom útoku v Kundúze najmenej 40. Vo východoafganskom meste Džalálábád došlo i k poprave člena talibanských milícií.

Nepriatelia na život a na smrť

To, či je Taliban po odchode amerických vojsk z krajiny schopný účinne bojovať proti znepriatelenej organizácii IS-K, zatiaľ nie je jasné, vyhlásil Kahl pred senátnym výborom pre ozbrojené služby.

„Vyhodnotili sme, že Taliban a IS-K sú nepriatelia na život a na smrť. Takže Taliban má veľkú motiváciu potláčať IS-K. Či to aj skutočne dokáže urobiť, je podľa môjho názoru ešte potrebné posúdiť,“ uviedol tajomník Pentagónu. Odhadol pritom, že IS-K môže mať celkovo k dispozícii niekoľko tisíc bojovníkov.

Väzby na Taliban

Minister zahraničných vecí Amír Chán Muttakí z novej talibanskej vlády sľubuje, že Afganistan sa nestane základňou pre útoky na iné krajiny, a že hrozba zo strany IS-K bude eliminovaná.

Colin Kahl zároveň naznačil, že ešte komplexnejší problém predstavuje v Afganistane teroristická organizácia al-Káida vzhľadom na jej väzby na vládnuce hnutie Taliban. Podľa Kahla môže trvať „rok či dva“, kým al-Káida obnoví svoje kapacity, ktoré by jej mohli umožniť páchať útoky voči Spojeným štátom.

Náročná situácia

Prezident USA Joe Biden, ktorého podpora poklesla po chaotickom odchode amerických vojakov z Afganistanu, ubezpečuje, že jeho administratíva bude pozorne monitorovať potenciálne hrozby voči bezpečnosti USA, ktoré by mohli súvisieť s touto nepokojnou krajinou.

Viacerí americkí predstavitelia však poukazujú na to, že identifikovať a eliminovať hrozby spojené s činnosťou teroristických skupín v Afganistane, je mimoriadne ťažké bez prítomnosti vojenských síl a spravodajských zložiek.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM