Správy

Plastového odpadu v prírode pribúda: Na jedného človeka pripadá 53 kilogramov

Vo voľnej prírode pribudne každý rok asi 100 miliónov ton plastového odpadu, z toho deväť miliónov ton skončí v oceánoch. Vo svojej štúdii o tom hovorí Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

Ilustračný obrázok k článku Plastového odpadu v prírode pribúda: Na jedného človeka pripadá 53 kilogramov
14
Galéria
Zdroj: TASR

Upozorňujú najmä na nevyužívanie recyklácie a preferovanie novovyrobeného plastu, ktorý je stále lacný. Toho sa v roku 2016 vyrobilo 396 miliónov ton, čo predstavuje 53 kilogramov na jedného obyvateľa planéty.

Najviac novovyrobených plastov spotrebuje obalový priemysel, nasledujú automobilový a stavebný. „Čelíme globálnej hrozbe – už vieme, že plasty v prírode nie sú len škaredé, ale ohrozujú život v moriach a začíname vnímať i ohrozenie, ktoré to prináša človeku. Situáciu môžeme vyriešiť iba tak, že každý v reťazci – od vývoja, výroby až po zneškodnenie prevezme svoj diel zodpovednosti,“ upozornil v tejto súvislosti riaditeľ WWF International Marco Lambertini.

WWF preto spustil globálnu kampaň „No Plastics in Nature“, ktorú môžu podpisom podporiť aj Slováci. „WWF vyzýva vlády, aby prijali medzinárodnú dohodu o zastavení znečisťovania morí a oceánov plastovým odpadom, vytvorili politické a finančné nástroje na podporu využitia recyklovaných plastov a ďalších ekologických alternatív, prostredníctvom legislatívy preniesli vyššiu mieru zodpovednosti na výrobcov a situáciu dôsledne monitorovali,“ priblížila riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassman. Verejnosť zas aktivisti vyzývajú, aby využila „spotrebiteľskú silu“ a žiadala od výrobcov alternatívu k plastom. Mohla by tiež znížiť svoju vlastnú produkciu plastových odpadov.

Na Slovensku vzniká podľa Programu odpadového hospodárstva na roky 2016 – 2020 ročne približne 120 000 ton plastových odpadov. Vláda SR minulý týždeň v tejto súvislosti schválila Program predchádzania vzniku odpadov. Envirorezort v ňom napríklad sľubuje podporu bezobalovým obchodom alebo zákaz používania jednorazových plastov na verejných podujatiach a v trvalých prevádzkach. Ministerstvo tiež deklaruje snahu spustiť systém zálohovania PET fliaš či plechoviek.

Foto: ilustračné

Nebezpečné plasty
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM