Tomáš Batiz Šport Šport

Plní si svoje sny: Ambiciózny Lipták Patrik (20) je úkazom, aký sa len tak nevidí

Narodil sa v Liptovskom Mikuláši, kde strávil svoje detstvo. Život sa mu zmenil po trojročnom pobyte v druhej najľudnatejšej krajine na svete, kde si uvedomil, ako jeho život bude napredovať.

Ilustračný obrázok k článku Plní si svoje sny: Ambiciózny Lipták Patrik (20) je úkazom, aký sa len tak nevidí
Foto: Tomáš Batiz / Zdroj: Dnes24.sk

Je mladý, talentovaný a ambiciózny. Reč je o Patrikovi Kmeťovi, rodákovi z Liptovského Mikuláša, ktorý za posledné roky zmenil celé svoje myslenie a vydal sa na cestu aktívneho športu a pohybu. „V našej rodine šport dominuje už roky. Po vzore môjho staršieho brata som sa ako 4-ročný prihlásil na futbal. V mládežníckych kategóriách sme s tímom hrávali najvyššiu slovenskú ligu,“ spomína na športové začiatky vo svojom rodnom meste Patrik Kmeť.

Zlom nastal po odchode do Indie

Veľký zlom v živote Patrika nastal krátko po tom, ako sa kvôli pracovným povinnostiam oca presťahoval spoločne s celou rodinou do druhej najľudnatejšie krajine na svete – Indie. „S odchodom do Indie sa mnoho vecí zmenilo. Hrával som diplomatickú ligu v hlavnom meste Dillí a dokonca som v roku 2012 absolvoval futbalový kemp FC Barcelona, no postupne to strácalo na intenzite. Tréningy boli párkrát do týždňa a kvôli tropickým podmienkam sa hrávalo na menšie ihrisko,“ spomína Patrik, ktorý sa na Slovensko vždy počas leta vracal, aby si dokončil komisionálne skúšky na gymnáziu v Liptovskom Hrádku, ktoré úspešne neskôr vyštudoval.

Jedny dvere sa zatvorili, druhé sa otvorili

Po tom ako sa ambiciózny Lipták vrátil späť z Indie nasmeroval svoje kroky opäť za športom. „Po návrate z Indie som sa musel trošku obracať a začať starať viac o seba. Po dvoch týždňoch bez športu som začínal pociťovať deficit pohybu a aktivity. V tom čase sa v Liptovskom Hrádku hneď pri mojej škole otvorilo nové fitnes centrum. Najskôr som sa chcel len udržiavať vo forme, no už prvý kontakt s činkami a strojmi bol magický. Zaviedol som si s kamarátom systém a fitko sme navštevovali vždy hneď po škole. Každým tréningom rástla vo mne chuť prísť tam znova. Začal som sa pýtať, zisťovať a nechával som si radiť. S výsledkami rástla chuť ešte viac. Pociťoval som na sebe ako sa neustále zlepšujem, fyzicky aj psychicky.“

O pár dní to budú presne dva roky

Presne 14. februára, na sviatok Valentína to budú dva roky, čo Patrik prvýkrát zavítal do posilňovne. „Podarilo sa mi moje telo a myslenie od základov zmeniť. Prečo myslenie? Pretože, to nie je len o cvičení. Vec, ktorá ma baví na tom celom najviac je to prepojenie mysle a tela. Človek si stanoví ciele, vypracuje si plán a tvrdo a zodpovedne na ňom pracuje až kým nedosiahne vytúžený cieľ. Z koníčka to prerástlo do životného štýlu,“ spomína Patrik.

O svoje ciele sa delí so svojími fanúšikmi na Facebooku

V dnešnej modernej a pokročilej dobe, ktorú ovládajú sociálne siete a technológie sa chce každý prezentovať svojim progresom. Výnimkou nie je ani 20-ročný Kmeť. „Celý proces cvičenia a zdravého životného štýlu zdieľam na sociálnych sieťach s kamarátmi a ľuďmi, ktorých to zaujíma. Baví ma spätne pomáhať ľuďom a odovzdávať ďalej to, čo sa naučím ja. Baví ma ľudí inšpirovať a motivovať. Nedávno som založil aj Youtube kanál, na ktorý mienim postupne pridávať motivačné videá z tréningov, tipy na cviky a tak. Už je tam pár videí,“ vysvetľuje Patrik.

„Ľudia ma kontaktujú a nechávajú si radiť ohľadom tréningov a výživy. V najbližšom období mám v pláne spraviť si trénersky kurz a venovať sa tomu profesionálne,“ podelil sa o svoje najbližšie ciele Patrik Kmeť.

Vyvrcholenie tvrdej práce sa vždy dostaví

Každý z vás má vo svojom živote sny a snaží sa ich dosiahnuť. Po dvoch rokoch aktívneho cvičenia a tvrdej práce prichádza pre mladého Liptáka prvá veľká výzva, ktoré je na druhej strane aj splnenie jedného z prvotných cieľov. „Chystám sa prvýkrát súťažiť v kategórií Men´s Physique, ktorá je skôr o symetrii a vyvinutosti svalových partií. Ďalším dôležitým faktorom je aj to, ako samotný súťažiaci pôsobí. V súťaži sa extra ani nenapínajú svaly, ako je to zväčša v ostatných kategóriach. Sú tam len štyri základné postoje,“ dodáva na záver Patrik Kmeť, pre ktorého je jedným zo životných cieľov venovať sa tomuto typu športu medzinárodne a svojimi skúsenosťami byť oporou začínajúcim športovcom.

Pozrite sa na tú zmenu: Tvrdá drina priniesla zaslúžené ovocie!
6
Galéria
Pozrite si video talnetovaného športovcu Patrika Kmeťa: Motivoval sebe, motivuje
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM