Cestovanie

Plošné uvoľnenie letov je schválené! Platiť budú prísne protiepidemické opatrenia

Zákaz vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území SR sa zruší.

Ilustračný obrázok k článku Plošné uvoľnenie letov je schválené! Platiť budú prísne protiepidemické opatrenia
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ústredný krízový štáb v utorok schválil plošné uvoľnenie letov, o ktoré žiadalo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Toto uvoľnenie začne platiť od 7. septembra 00:01 hod. za dodržania prísnych protiepidemických opatrení, ktoré určí Úrad verejného zdravotníctva SR. Informoval o tom hovorca rezortu dopravy Ivan Rudolf.

Ruší sa zákaz

Zákaz vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území SR sa teda zruší. „Zákaz sa týkal krajín, ktoré boli označené ako rizikové z hľadiska šírenia COVID-19,“ priblížil hovorca.

Rezort dopravy svoju požiadavku odôvodnil tým, že plošný zákaz letov z rizikových krajín sa míňa účinku. „Zákaz letov z a do rizikových krajín má pre našu ekonomiku veľmi negatívne dôsledky. Z pohľadu zavlečenia vírusu do krajiny predstavuje ešte väčšie riziko, lebo cestujúci z rizikových krajín sa k nám môžu dostať jednoduchým prestupom v niektorej z bezpečných krajín a v tom prípade o ich príchode nie je žiadna informácia,“ skonštatovala štátna tajomníčka MDV Katarína Bruncková.

Návrh ministerstva dopravy zároveň zahŕňa zavedenie povinnosti pre cestujúcich, ktorí vystupujú na letisku na území SR, najneskôr 24 hodín pred letom elektronicky vyplniť formulár na vyhľadávanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia, ktorý slúži orgánom verejného zdravotníctva na spätné dohľadanie kontaktov potvrdeného prenosu ochorenia.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM