Webnoviny - Svet

Pľuščenko sa bojí arbitrov, sebavedomý Lambiel

WEBNOVINY.SK

Jevgenij Pľuščenko Foto: SITA/APVANCOUVER 15. februára (WEBNOVINY) – Krasokorčuliarska súťaž mužov by mala patriť medzi vrcholy olympijských súťaží vo Vancouveri. Mená ako Jevgenij Pľuščenko, Stéphane Lambiel, Brian Joubert, Daisuke Takahaši, Nobunari Oda, Patrick Chan, Evan Lysacek či Johnny Weir by mali byť zárukou dramatického súboja o medaily. Všetka pozornosť sa vo Vancouveri sústredí predovšetkým na Pľuščenka, ktorý sa vrátil na amatérsky ľad po vyše trojročnej prestávke s cieľom, aby obhájil olympijské zlato. Ak sa mu to podarí, bude prvým krasokorčuliarom od roku 1952, keď to dokázal Dick Button. Pľuščenko vo Vancouveri zatiaľ drží bobríka mlčania, údajne z poverčivosti. Ešte pred odchodom do Kanady však svoje ambície neskrýval. Pľuščenko sa na medzinárodný ľad vrátil vo veľkom štýle, vyhral Rostelecom Cup, ôsmykrát získal titul majstra Ruska a šiestykrát triumfoval na európskom šampionáte. V Tallinne svojho veľkého rivala Stéphana Lambiela zdolal o 17 bodov. Dvadsaťsedemročného Petrohradčana čaká vo Vancouveri už tretí olympijský štart. „ZOH boli jedným z mojich cieľov. V krasokorčuľovaní som už vlastne dôchodca, keďže idem na tretiu olympiádu. Aj preto prijmem každý výsledok. Každá medaila bude pre mňa víťazstvom. Ja hlavne budem bojovať so sebou a nie so súpermi,“ povedal nedávno v Bratislave Pľuščenko.
Comebacku Pľuščenka mnohí neverili a tvrdili, že sa nemôže vrátiť na rovnakej výkonnostnej úrovni ako v minulosti. Po svojom triumfe na nedávnom európskom šampionáte v Tallinne zrazu počúval, že je ešte lepší ako pred pár rokmi. Na ZOH však čaká na Pľuščenka oveľa náročnejšia konkurencia, najmä mimoeurópski súperi ho budú chcieť zdolať. „Každý bude chcieť vyhrať. Konkurencia je veľká, sú tu dvaja Francúzi, Američania, Japonci, Kanaďania, Švajčiar Lambiel. Isto budem mať desať veľkých súperov,“ tvrdí Pľuščenko.
Svet krasokorčuľovania sa za tých pár rokov Pľuščenkovej éry zmenil. Zatiaľ čo v minulosti sa on učil od svojich súperov, teraz sa jeho konkurenti učia od neho. Stále však majú v krasokorčuľovaní veľké slovo rozhodcovia, ktorých sa Rus obáva aj pred Vancouverom. „Veľké mená minulosti mi dali veľa. Najlepšie veci od nich som sa snažil dotiahnuť do dokonalosti. Navyše som mal skvelých učiteľov a trénerov. Teraz je tu iná generácia. Ťažko sa to však porovnáva, pretože je aj úplne iný systém hodnotenia. Keď rozhodcovia chcú, dokážu korčuliara potiahnuť veľmi vysoko. Príkladom sú posledné majstrovstvá Európy. Nie je to šport o góloch, ale o osobnom posúdení,“ priznáva Pľuščenko, ktorý ako príklad uviedol jazdu svojho konkurenta Briana Jouberta v Tallinne. Obaja mali medzipasáže medzi skokmi na rovnakej úrovni, Francúz však za ne dostal 8,6 bodu, Rus „iba“ 8,25.
Pľuščenko začne svoj boj o obhajobu olympijského prvenstva v krasokorčuli­arskej súťaži mužov medzi prvými pretekármi. Pri žrebe utorňajšieho krátkeho programu dostal favorizovaný Petrohradčan v 30-člennom štartovom poli nie príliš výhodnú desiatku. Z ďalších favoritov mužskej súťaže má Stéphane Lambiel zo Švajčiarska devätnástku, hneď za ním budú korčuľovať Japonec Nobunari Oda a majster sveta 2007 Brian Joubert z Francúzska. Zámorskí kandidáti na medaily Patrick Chan z Kanady a úradujúci majster sveta Evan Lysacek z USA sa predstavia ako 24., resp. 28. v poradí. Pľuščenko má šancu stať sa prvým mužom za posledných 58 rokov, ktorý obhájil olympijské prvenstvo v krasokorčuľovaní.
Rovnako ako na ME aj vo Vancouveri bude Rusovým vyzývateľom Stéphane Lambiel, ktorý sebavedome vyhlásil, že má formu na zisk zlatej medaily. Pre dvojnásobného majstra sveta z rokov 2005 a 2006 sužovaného zraneniami je úspechom už aj účasť v olympijskej súťaži. Ťažkosti s kolenom komplikovali jeho prípravu na ZOH 2006 v Turíne, kde však napokon získal striebro. Potom musel pre chronické problémy s brušným priťahovačom dokonca ukončiť kariéru. Lákadlom pre 24-ročného Švajčiara na tohtosezónny návrat na klziská bol sen o olympijskom triumfe. „Vrátiť sa po zranení nebol pre mňa jednoduchý krok. Keď som začal s tréningom, zdalo sa mi neuveriteľné, že môžem byť na úrovni, na ktorej som teraz. Najskôr ma trápilo zranenie kolena, potom som sa dva roky pred ZOH podrobil chirurgickému zákroku. Keďže išlo o chronické zranenie, stratil som vieru, že môžem byť ešte zdravotne v poriadku. Neskôr som prehodnotil moje ciele a krok za krokom som začal na sebe pracovať,“ uviedol Lambiel.
Úradujúci majster sveta Evan Lysacek sa nechal počuť, že v rámci voľného programu zrejme nepredvedie žiaden štvoritý skok. Lysacek aj vzhľadom na svoje zdravotné problémy chce taktizovať. „Nemyslím si, že sa nedá vyhrať bez štvoritého skoku. Ten je síce vysoko hodnotený, ale ak sa pozriem na pravidlá, potom nájdem aj oveľa náročnejšie prvky. Pri štvoritom skoku môžete chybiť, stratiť. Pre mňa by to bol veľký risk,“ povedal Lysacek. Dvadsaťštyriročný americký reprezentant sa obáva, že by si pri pokuse o jeden z nich mohol zraniť ľavú nohu, s ktorou laboroval pred pár mesiacmi. Lysacek zvíťazil na minuloročnom svetovom šampionáte bez štvoritého skoku a až s odstupom času priznal, že súťažil s fraktúrou ľavej dolnej končatiny, v ktorej zacítil bolesť aj počas jedného z tréningov v rámci svojej prípravy pred ZOH 2010.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM