Zo Slovenska

Po dlhých desaťročiach sprístupnili na Orave Brestovskú jaskyňu

Prvá sprístupnená jaskyňa na Orave sa volá Brestovská a leží v Zubereckej doline. Prehliadková trasa meria 434 m, zdolať musíte 240 schodov.

Ilustračný obrázok k článku Po dlhých desaťročiach sprístupnili na Orave Brestovskú jaskyňu
Zdroj: Správa slovenských jaskýň

Brestovská jaskyňa je prvou sprístupnenou jaskyňou Oravy a Západných Tatier. Predstavuje podzemnú súčasť rozsiahleho hydrologického systému, vytvorenú na rozhraní krasových a nekrasových hornín.

Na jej dne sa nachádza riečisko s aktívnym vodným tokom so siedmymi sifónmi. Vzhľadom k obmedzenej kapacite je v hlavnej sezóne možných maximálne 6 vstupov za deň po 15 ľuďoch.

Dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 217 m, keďže sa však celá trasa prechádza dva razy, teda tam a späť, dĺžka prehliadkovej trasy je 434 m a má 240 schodov. Doba trvania prehliadky je asi 50 minút a teplota v jaskyni sa pohybuje medzi 4,9 °C až 5,4°C.

Mohlo by vás zaujímať: POTULKY PO SLOVENSKU: Načapujte si minerálny prameň a zdravie priamo z prírody

Oplatí sa vedieť

Brestovská jaskyňa sa nachádza neďaleko obce Zuberec na severozápadnom úpätí Západných Tatier na území Tatranského národného parku. Jej vchod je v nadmorskej výške 867 m n. m. oproti Múzeu oravskej dediny, pri drevenom amfiteátri.

Odborníci zistili, že v jaskyni žije deväť druhov netopierov. Najčastejšie tu zimuje netopier veľký (Myotis myotis), príležitostne aj podkovár veľký (Rhinolophus ferrumequinum), ktorý tu má jedno z najsevernejších zimovísk na Slovensku i v Európe.

Jaskyňa bude bývať otvorená každý deň v týždni okrem pondelkov, s prvým vstupom o 9:00 hod. a s posledným o 16:30 hod.

Prečítajte si aj: 40 rokov neprístupná oblasť otvorila náruč: Slovenský raj ponúka legendu

Po dlhých desaťročiach sprístupnili na Orave Brestovskú jaskyňu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM