ELA Správy Zo Slovenska

Po horúcom víkende dorazia BÚRKY: Budú padať krúpy, ojedinele hrozia SUPERCELY

V pondelok sa môžu na celom území Slovenska vyskytovať búrky.

Ilustračný obrázok k článku Po horúcom víkende dorazia BÚRKY: Budú padať krúpy, ojedinele hrozia SUPERCELY
Zdroj: Martin Pavelka

Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami, informuje o tom na svojom webe. Trvá od 10.00 do 22.00 h. V južných okresoch Slovenska vydali meteorológovia aj výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami. Dosiahnuť môžu 33 až 34 stupňov Celzia.

Počas pondelka bude horúco ešte na juhu územia, ale od severozápadu sa už začne na našom území ochladzovať. Dorazí totiž studený front.

Prudký lejak

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Búrky môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Meteorológovia upozorňujú, že môže dôjsť k vzostupu vodných hladín na malých tokoch a stekaniu vody zo svahov, bahnotoku či zatopeniu pivníc, podchodov a podjazdov.

Ako sa búrky presunú nad stredné a východné Slovensko, tak tu už počas popoludnia hrozia aj búrky s krúpami, či ojedinele aj supercelárne búrky, informuje iMeteo.sk.

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu a tiež prechodne obmedziť cestnú premávku.

Platia výstrahy

Výstraha pred vysokými teplotami trvá v pondelok od 13.00 do 18.00 h. Týka sa južných okresov všetkých krajov okrem Trenčianskeho a Žilinského.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozornil SHMÚ s tým, že u niektorých osôb môže dôjsť k nadmernému zaťaženiu organizmu.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM