Martin Sýkora Správy Regióny

Po plánovanej zonácii Tatier sa na niektoré miesta aj tak nedostanete!

Kolová dolina vo Vysokých Tatrách zostane začlenená do zóny s obmedzenou výskumnou činnosťou ako ekologicko-funkčný priestor bez ľudských aktivít.

Ilustračný obrázok k článku Po plánovanej zonácii Tatier sa na niektoré miesta aj tak nedostanete!
Zdroj: TASR

Kolová dolina stále neprístupná

Pre turistov, skialpinistov a horolezcov v tatranskom prostredí bude Kolová dolina aj naďalej zatvorená, tvrdí to riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Do Kolovej doliny nevedie značený turistický chodník. Na jar tohto roku sa skalná stena z Prostrednej Kolovej štrbiny zrútila a balvany žulových skál zastali až na dne doliny nad plesom.

„Nové úlomky skál pokryli takmer tretinu starej sutiny. Celý sutinový pás bol trvalou monitorovacou lokalitou biotopov skalných sutín na silikátovom podklade. Mnohé druhy vzácnej a ohrozenej vegetácie tak zostali pochované pod hrubou vrstvou skál,“ priblížil Majko.

Zdroj: TASR

Najvyšší sutinový pás v Tatrách

Turisticky uzatvorená časť Vysokých Tatier patrí do národnej prírodnej rezervácie Javorová dolina. Rozprestiera sa medzi rázsochou Bortiek a rázsochou Jahneniec. O hlavný hrebeň Tatier sa opiera od Kolového štítu (2418 m nad morom) po Jahňací štít (2229 m nad morom).

„Dnešné Kolové pleso vo výške 1565 m nad morom je zvyškom veľkého jazera, ktoré vypĺňalo dno doliny po ústupe ľadovca. Nad plesom sa vypína hrebeň Kolových veží, ktoré pretína po dĺžke mylonitové pásmo,“ priblížil Majko. Podľa jeho ďalších slov v severnom kotlovom výbežku je rozsiahly, 430 m vysoký sutinový pás, ktorý patrí medzi najvyššie vo Vysokých Tatrách.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM